Annons

Systembolaget ändrar sig – ska granska vinodlare

Först ifrågasatte Systembolaget en del av kritiken mot den strejkdrabbade sydafrikanska vinproducenten Robertson Winery. Men efter att ha träffat flera fackförbund i landet, utökar man nu i stället granskningen av flera sydafrikanska vingårdar. Samtidigt gror missnöje hos Systembolagets egen personal om villkoren bakom vinerna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Anders Wiklund/TT

Det fortsätter storma kring vinproducenten Robertson Winery i Sydafrika. SvD kunde förra veckan rapportera om den omfattande strejk som pågår på den sydafrikanska vinproducenten – och hur fackförbundet bakom strejken, CSAAWU, uppmanade till bojkott av Robertsons viner så länge strejken pågår. Kraven: högre löner och stopp för vad de upplever som inskränkningar av organisationsfriheten.

Men CSAAWU, som är ett av åtta fackförbund som organiserar vinarbetare i Sydafrika, fick mothugg från både Robertson Winery, den svenska importören Primewine och Systembolaget. Särskilt Primewine ifrågasatte kraftigt fackets högt uppskruvade tonläge, med tal om ”blodsvin” och krav på bojkott.

Annons
Annons
Annons