Annons
X
Annons
X

Systematiska uppköp av vård, skola och omsorg

Riskkapitalet köper alltmer systematiskt upp bolag i välfärdens kärna: vård, skola och omsorg. Nu går 30 miljarder kronor per år till 16 riskkapitalägda koncerner, det motsvarar varannan skattekrona som går till privata företag. Vinsten som kommer ut på andra sidan är nära 2,9 miljarder kronor, visar SvD Näringslivs granskning som vi kallar Välfärdens nya ägare. Säkra intäkter och hög avkastning lockar riskkapitalisterna.

VÄLFÄRDENS NYA HERRAR – DEL 1

Det är lördag förmiddag i Enskede i södra Stockholm och en treårig flicka klagar alltmer högljutt över värk i ett öra. Hennes pappa ringer till Vårdguiden och får rådet.

– Ring till Caremas vårdcentral vid Gullmarsplan. Fyra timmar senare går han därifrån med ett recept i ena handen, dottern i den andra.

Den oroliga pappan eller pensionären i Simrishamn som får sitt ben omlagt på närsjukhuset tänker förmodligen inte så mycket på att de skattepengar som betalar deras vård ytterst hamnar hos Caremas ägare, Ambea, ett av Nordens största vårdföretag. Hela koncernen tar varje år emot över 2 miljoner läkarbesök.

Annons
X

I Sverige omsatte Ambea 5,4 miljarder under 2009 kronor och har över 8 000 anställda. Mindre kända för bolagets tiotusentals patienter i Sverige är sannolikt också ägarna; sedan förra våren riskkapitalbolagen Triton och det amerikanska Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR).

De köpte Ambea av ett annat riskkapitalbolag, brittiska 3I, som ägt företaget i fem år. Triton är en av riskkapitalbranschens mest hemlighetsfulla aktörer. Enligt flera uppgifter finns Ingvar Kamprads Inter Ikea med bland finansiärerna. KKR å sin sida är ett av världens största riskkapitalbolag, noterat på New York-börsen, med över 350 miljarder kronor i förvaltat kapital och företag över hela världen.

Finansiella aktörer har på några få år tagit ett starkt grepp om den svenska vården, skolan och omsorgen. Privata alternativ i vården är inget nytt, men växer snabbt tack vare en rad politiska beslut som skolpengen och det fria vårdvalet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  År 2009 gick 62 miljarder av skattepengar från kommuner och landsting till olika privata aktörer inom skola, vård och omsorg, enligt siffror från SCB och Sveriges Kommuner och Landsting, som SvD Näringsliv sammanställt. Det är en ökning med 15 miljarder eller 32 procent jämfört med 2007. I skolan är de privata företagens andel 10,6 procent, inom omsorgen 13 procent och sjukvården 10,2 procent.

  Det nya är de storkoncerner som växt fram och som ägs av riskkapitalbolag och investmentföretag. För riskkapitalbranschen är vård, skola och omsorg framtiden. Skattepengarna är en säker intäktskälla som dessutom växer när vårdbehoven i samhället ökar.

  De senaste åren har storaffärerna därför kommit allt tätare. Ifjol köptes friskolekoncernen Academedia ut från börsen av EQT, riskkapitalbolaget med koppling till Wallenbergsfären. Just Wallenbergsfärens eget maktbolag Investor köpte Aleris från EQT. Frösunda, en koncern med stark ställning inom personlig assistans såldes förra året av ett danskt riskkapitalföretag, Polaris Private Equity, till ett brittiskt, HG Capital.

  Det är en mycket tydlig analys som ligger bakom branschens intresse för sektorn.

  – Anledningen är bland annat att det finns en given marknad med en given kundmassa, säger Marie Reinius, vd på Svenska Riskkapitalföreningen.

  Verksamheterna är heller inte speciellt kapitalintensiva, det behövs inte en stor produktionsapparat. Investeringarna är redan gjorda och det handlar mer om att driva verksamheterna effektivt. Det är riskkapitalbolagen experter på, enligt Marie Reinius.

  Tomas Ekman är partner på 3I som ifjol sålde Ambea:

  – Efterfrågan på sjukvård och omsorg växer dubbelt så snabbt som BNP i de flesta europeiska länder som en effekt av åldrande befolkning, nya medicinska framsteg,men också att yngre generationer kräver mer av sjukvården. Samtidigt harde flesta länder slagit i skattetaket. Någonstans måste vi öka produktiviteten. Det har visat sig svårt i statlig regi, det är för stelt, säger han.

  Att riskkapitalbolagen flyttar fram positionerna och gör många uppköp just nu är ingen slump, menar Tomas Ekman.

  – Det följer utvecklingen i många andra branscher. Utvecklingen drivs av entreprenörer och eldsjälar. Sedan kommer det in större institutionellt kapital, vilket riskkapitalbolagen representerar, som driver en konsolidering, säger han.

  De senaste årens ekonomiska turbulens har snarare drivit på än hämmat utvecklingen. På tre år har bolagen omsättning växt med 70 procent, mycket tack vare sammanslagningar och uppköp.

  Helt klart är att riskkapitalet har kommit till vård, skola och omsorgen för att stanna.

  – Nu drivs ungefär 12 procent av vård och omsorgsverksamheten i privat regi. De siffrorna ligger långt efter hur det ser ut i Europa och de kommer att växa i Sverige framöver, säger Jonas Rodny, informationschef på riskapitalbolaget IK Investment Partners som äger Attendo. Branschorganisationen Vårdföretagarna har som mål att 50 procent av vården ska utföras av privata aktörer på sikt, med ett första delmål på 25 procent redan 2012.

  VÄLFÄRDENS NYA HERRAR

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X