Annons
X
Annons
X

System avgör mobilslaget

Inför hösten och julen har de stora mobiltillverkarna laddat med nya toppmodeller. Samsung och Apple kämpar i toppen medan den tidigare marknadsledaren Nokia hoppas slå tillbaka med nya modeller. Men framför allt är det en kamp mellan olika system, inte mellan olika mobiler.

Foto: TRUTH LEEM/REUTERS

För några år sedan var det betydligt lättare att bedöma mobilmarknaden. Då var det Nokia, Samsung, Sony Ericsson och flera andra tillverkare som kämpade mot varandra och försökte locka konsumenterna med ständigt nya funktioner.

Det gäller förstås fortfarande till viss del. Det är bara att titta på de nya toppmodeller som Nokia, Samsung och Apple laddat med inför årets sista månader och den viktiga julhandeln.

Tillverkarna gör sitt bästa för att skryta med att ha den bästa skärmen (det anser sig alla ha) eller vem som har den bästa kameran eller navigationslösningarna (det anser sig också alla ha).

Annons
X

Men i allt högre grad är det nu istället två stora system som styr marknaden och ett nytt som är på väg in och hoppas skaka om positionerna. För konsumenterna handlar det också i allt högre grad om att i första hand välja mellan systemen. Först därefter är det dags att fundera över vilken mobil från vilken tillverkare som kan vara aktuell.

Systemens viktiga roll sätter också tillverkarna på nya prov. De kan å ena sidan dra fördel av att mycket av den krävande och dyrbara mjukvaruutvecklingen genomförs av andra företag.

Det gör också att deras mobiler får kopplingar in i betydligt större system än de själva har. Den som använder Android får till exempel direkta kopplingar till Googles omfattande portfölj med söktjänster, navigation, butik för nedladdning av appar och så vidare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Å andra sidan förlorar de kontrollen över en viktig del i sin produkt. Det blir också svårare för tillverkare som Samsung, Sony, HTC och LG att skilja ut sig från varandra när alla använder samma system i många av sina mobiler.

  Den konsument som funderar på att köpa en smart mobil i år har framför allt tre stora system att välja mellan.

  1.
  Apple med Iphone

  Något av ett specialfall i den här jämförelsen, eftersom det är Apple som tar fram både mobilen och systemet den använder.

  I praktiken var det Apple som skapade marknaden för smarta mobiler och företaget fick snabbt både konsumenter och utvecklare av appar med sig. Bolaget kan idag briljera med att ha omkring 700000 olika appar till nedladdning och det är i sig en viktig lockelse för många konsumenter, även om de flesta i praktiken nöjer sig med att använda några tiotal olika appar.

  LÄS OCKSÅ
  Första testet av Iphone 5

  2.
  Googles
  Android

  Används av en rad stora tillverkare som Samsung och Sony. På många sätt påminner både Android och Android- mobilerna om Apples lösningar vilket lett till omfattande rättstvister mellan bolagen.

  Som konsument har man en rad olika Androidmobiler i skiftande prisklasser att välja mellan. Där skiljer det stort mot Apple som bara har en Iphone, om än i flera olika versioner.

  Men det gäller också att vara uppmärksam som Androidköpare. Tillverkarna kritiseras ibland för att de i billiga mobiler använder för enkla processorer och minnen för att få ned priset vilket gör att systemet fungerar sämre.

  3.
  Microsoft och
  Windows Phone

  Uppstickaren på marknaden. Efter många misslyckade försök har Microsoft fått fram ett system som fungerar riktigt bra och dessutom skiljer sig från de övriga två. Windows Phone 8 byggs till exempel upp av plattor som samlar olika funktioner och där man löpande kan få uppdateringar som visas på skärmen.

  Microsoft kopplar också ihop sitt mobilsystem med nya Windows 8 för datorer och datorplattor. Effekten blir att det ser ut och fungerar likadant överallt. Men om konsumenterna verkligen gillar det är oklart, för försäljningen inleds inte förrän i slutet av oktober.

  Den som hoppas mest på Windows Phone är tveklöst Nokia som nu bygger alla sina smarta mobiler på Microsofts system. Nokia försöker också locka kunderna genom att till exempel bygga in fler funktioner för navigation och ha bred täckning för de nya 4G-näten.

  På samma sätt gör Samsung, som vid sidan av Android även kommer med Windowsmobiler.

  Det här visar väl också att själva mobilerna trots allt fortfarande spelar en rätt stor roll. De förmedlar känslan av om det är en bra produkt eller en billig plastvariant, även om systemen är i centrum.

  Direkt koppling till Facebook

  Apples Iphone 5 började säljas i Sverige 28 september. Jämfört med föregångaren har den en något större skärm på 4 tum, men är ändå mindre än flera av konkurrenterna. Den är lättare och tunnare jämfört med den tidigare Iphone 4.

  Iphone 5 har en kamera på 8 miljoner pixlar. Mobilen använder dessutom nästa version av Apples operativsystem IOS 6. Det innebär bland annat att Apple skippar Googles karttjänst och går över till sin egen lösning. Dessutom har systemet direkta kopplingar till Facebook och har fått mer avancerade funktioner för röststyrningstjänsten Siri.

  I marknadsföringen har Apple bland annat betonat att Iphone 5 fungerar i de nya 4G/lte-näten som ger högre datahastighet. Men bolaget har i vanlig ordning prioriterat den amerikanska marknaden och det leder till att Iphone 5 inte kommer att fungera med de 4G-nät som nu används i Sverige och en rad andra europeiska länder.

  Priset i Sverige ligger på mellan 6 000 och 8 000 kronor om man köper Iphone utan några subventioner. De flesta köper mobilen via olika erbjudanden från telebolagen och får då ett annat pris.

  Känner av ögonens rörelser

  Samsungs Galaxy S3 kom ut i butikerna i början av sommaren och sålde sedan i 20 miljoner exemplar under 100 dagar. Den är Samsungs toppmodell och kommer under slutet av året även i en 4G-version.

  Galaxy S3 har en skärm på 4,8 tum och en kamera på 8 miljoner pixlar som kompletterats med olika avancerade kamerafunktioner. Mobilen har även tekniken NFC som öppnar för betalningar med mobilen bara genom att hålla den mot rätt typ av kassaapparat. Det går även att överföra bilder och andra filer mellan två Galaxy S3 enbart genom att hålla dem emot varandra.

  Samsungs toppmodell har också en funktion som känner av ögonrörelserna och hindrar att skärmsläckaren startar så länge man rör på ögonen. Den har en fyrkärnig processor som förbättrar prestanda när man gör flera saker samtidigt.

  Operativsystemet är Android från Google. Den har ett internminne på 16 GB och plats för minneskort på upp till 64 GB. Redan nu går det rykten om att det blir en uppföljare, Galaxy S4, lagom till mobilmässan i februari nästa år.

  Priser ligger nu på omkring 5 500 kronor, utan subventioner.

  Ens satsning på kameran

  Lumia 920 är, tillsammans med den enklare Lumia 820, Nokias två första mobiler som bygger på nya Windows Phone 8. Det senare är Microsofts nya version av operativsystemet för smarta mobiler som påminner mycket om nya Windows 8, som är till för datorer och datorplattor. Tanken är att de olika typerna av datorer och mobiler på det sättet ska knytas närmare ihop och driva försäljningen av varandra.

  Med Lumia 920 har Nokia framför allt satsat mycket på kameran och på navigationslösningar. Den har en kamera på 8,7 miljoner pixlar och ett system för bildstabilisering som gör att man kan ta skarpare bilder även när det skakar och i dåligt ljus.

  Nokia har en egen navigationslösning som ingår och så kan man få mer information om vad som finns i omgivningen bara genom att rikta mobilens kamera mot det.

  Nokia vårdar också sin långa mobiltradition och satsar på en omfattande täckning för 4G, de nya snabbare mobilnäten. Mobilen har ett minne på 32 GB och en skärm på 4,5 tum.

  Lumia 920 väntas kosta omkring 5 700 kronor när den börjar säljas i Sverige under slutet av året.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TRUTH LEEM/REUTERS Bild 1 av 4
  Bild 2 av 4
  Bild 3 av 4
  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X