Annons

Sysselsättningen bör bli en del av penningpolitiken

Varför ska sjuka ligga i korridorerna, unga lämna skolan utan betyg och tågen ständigt komma för sent för att vi ska lägga pengar på hög i statskassan? Det ekonomiska ramverket bör prioriteras annorlunda, skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

Under strecket
Publicerad

Vänsterpartiets ekonomiska politik utgår från att statsfinanserna ska hållas starka och vi är inte beredda att långsiktigt öka statens skuldsättning. Starka statsfinanser är avgörande för att kunna driva en ekonomisk politik för ökad jämlikhet och full sysselsättning. I dessa oroliga tider kan vi se hur länder med svaga statsfinanser drabbas. De får betala med höga räntor, press från marknaden och i vissa fall direkta diktat från långivare.

Men dagens inriktning på den svenska ekonomiska politiken formulerades som ett svar på 90-talets skuldkris. Den syftar främst till låg inflation och att minska statens skuldsättning. Idag bör den kompletteras med tydliga mål som svar på 2010-talets stora ekonomiska utmaningar, att öka sysselsättningen och klimatinvesteringarna.

Annons
Annons
Annons