Syskonen får koka sitt dricksvatten

Valter, 11 år, och Lykke, 10 år, bor på Lidingö. Den senaste veckan har de fått koka sitt vatten för att kunnat dricka det.

Syskonen Lykke och Valter kokar sitt vatten på grund av en läcka ledningarna på Lidingö.
Syskonen Lykke och Valter kokar sitt vatten på grund av en läcka ledningarna på Lidingö. Foto: Emma-Sofia Olsson

I slutet på jullovet gick det ut ett larm till de boende på ­Lidingö: de måste koka sitt dricksvatten för att det varit en läcka. I fyra dagar fick Lykke och Valters familj koka upp vattnet i en vatten­kokare och hälla över i flaskor som de ställde i kylen. När skolan började fick de ta med sig vattenflaskor dit.

–  Ville man ta sig ett glas vatten innan man hunnit kyla ner det fick man lägga i en isbit för annars var det väldigt varmt, ­säger Lykke.

Anledningen till att vattnet behövde kokas var att det på grund av läckan kunde ha kommit in bakterier i en huvudledning. En del hushåll blev helt utan vatten och alla uppmanades att koka vattnet. När vatten kokas dör eventuella bakterier, virus och ­parasiter.

–  Det har varit lite jobbigt att koka vattnet men man märker också att vi har det rätt bra.

I fattiga delar av världen måste man göra så här hela tiden om man ens har något vatten, säger Valter.

De senaste åren har vi kunnat läsa om att vattnet plötsligt blivit 
dåligt på olika platser i Sverige. I Östersund kom det in en parasit i det kommunala vattnet. Det gjorde att 30 000 invånare i kommunen fick magsjuka. Parasiten plågade staden under månader och Östersundsborna fick koka sitt vatten i tre månader.

Visste du att svenskarna använder i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Foto: Emma-Sofia Olsson

Skellefteås vatten drabbades av samma parasit och invånarna fick koka vattnet i fem månader.

–  I Östersund kom det in parasiter i råvattnet, det vattnet man tar och renar för att göra dricksvatten av, säger Anne Adrup, ­civilingenjör och expert på rör hos Svenskt vatten.

En läcka betyder att det är ett öppet hål i en ledning och risken finns att det kommer in jord med bakterier. Då går man ofta ut med en rekommendation om att koka vattnet för säkerhets skull, för att man inte vill riskera att någon blir magsjuk. Anne Adrup säger att bakterier kan komma in i vattenledningarna på andra sätt också.

–  Ledningen kan gå av eller spricka, för att rören till exempel är dåligt lagda från början eller för att materialet är utslitet. En sten kan ha skavt mot röret, och till sist går det sönder, säger hon.

Efter att vattnet analyserats på Lidingö visade det sig att det inte innehöll några farliga bakterier och kommunen meddelade att vattnet gick att dricka igen.

Vattenläckan har fått Valter och Lykke att tänka till om vattnets betydelse och hur de an­vänder vatten.

–  Som tur är gick det snabbt att lösa här, andra kan ha det mycket värre, säger Lykke.

–  Om jag någonsin får barn kommer jag säga "glöm inte att stänga av vattnet, barn", säger Valter.

Syskonen Lykke och Valter kokar sitt vatten på grund av en läcka ledningarna på Lidingö.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 2

Visste du att svenskarna använder i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X