Annons

Syrligt till sött det bästa receptet

Idag är Köket fyllt av bär i alla dess former. Självklart följer vi upp även här på vinsidan. Vilka viner smakar gott till bär?

Under strecket
Publicerad

Lagom söta viner till fräscht syrliga bärdesserter är en bra grundregel. Men vissa bär - som hjortron - är svårkombinerade.

Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 7
Foto: SVD Bild 2 av 7
Foto: SVD Bild 3 av 7
Foto: SVD Bild 4 av 7
Foto: SVD Bild 5 av 7
Foto: SVD Bild 6 av 7
Foto: SVD Bild 7 av 7

Lagom söta viner till fräscht syrliga bärdesserter är en bra grundregel. Men vissa bär - som hjortron - är svårkombinerade.

Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Lagom söta viner till fräscht syrliga bärdesserter är en bra grundregel. Men vissa bär - som hjortron - är svårkombinerade.
Lagom söta viner till fräscht syrliga bärdesserter är en bra grundregel. Men vissa bär - som hjortron - är svårkombinerade. Foto: JUREK HOLZER

Bär, tänker man och gör kopplingen till dessert och därefter går tankebanan automatiskt vidare till dessertvin. Men ska vi vara lite noggranna och verkligen välja rätt vin för optimal smakupplevelse gäller det att tänka lite mer. Vilka bär? Och vad gör jag med bären? Svaret på dessa frågor resulterar i olika viner i glaset.

Ta färska bär till exempel. Även om vi ofta tänker på färska bär som söta brukar de ofta ha en pigg syra. Detta gör att vinerna till inte ska vara alltför söta. Är vinet för sött krockar kombinationen nämligen - vinet blir ännu sötsliskigare och de syrliga bären ännu syrligare. Om bären är färska och inte serveras med sötgivande tillbehör så gäller det att välja söta, men inte alltför söta viner till - och de får gärna ha lite friskhet.

Annons
Annons

Mitt generaltips stavas: Moscato dAsti. Jag har tjatat om detta vin tidigare men det är verkligen fantastiskt gott. Vill man komma ner lite i pris är vinets mindre fina lillasyster Asti Spumante ett alternativ. Moscato dAsti finns också i en röd variant under namnet Brachetto d'Acqui. Denna är fantastisk till mörkare bär - tänk björnbär, svarta vinbär, vildhallon - medan den vita varianten oftast är bättre till ljusare bär, som röda vinbär eller krusbär. Men detta vin är inte bara bra till färska bär, utan passar även utmärkt till andra typer av syrliga desserter som citron, lime, sorbet, lingon, passionsfrukt, med mera.

Men så snart man börjar blanda bären med andra ingredienser kan helt andra viner komma på tal. Ta receptet på körsbärsmazarinpajer som exempel. Här har de syrliga bären blandats med både flor- och vanligt socker, och tillsammans med mandelmassans söta och nötiga smak blir valet: Tokaji. Den sötare desserten tillsammans med de lite nötiga tonerna får möta dito i vinet.

Eller ta sommarens trädgårdspaj, som ni också hittar recept på denna vecka, där lite vit choklad och extra socker gör att ett sötare och smakrikare vin blir aktuellt. Nederburg Noble Late Harvest bjuder på söta aprikosiga toner med honungstouche.

Ett annat härligt svenskt bär, men som inte är så lätt att hitta passande vin till, är hjortron. Bäst till tycker jag är ett udda vin från Cognac i Frankrike - Pineau des Charentes. Det var en uppskattad kombination som vi serverade när jag jobbade på Fredsgatan 12 för många år sedan. Det tillverkas genom att man blandar ojäst eller lätt jäst druvmust med konjak. Vinet får en säregen smak som verkligen gifter sig med hjortronen. På Systembolaget finns en Pineau des Charentes från Bache Gabrielsen, varunummer 94074. Den kostar 219 kronor.

Annons
Annons
Foto: SVD Bild 1 av 4
Foto: SVD Bild 2 av 4
Foto: SVD Bild 3 av 4
Foto: SVD Bild 4 av 4

Sex goda viner till bär

Foto: SVD

Moscato d'Asti Cascinetta

129:-, 2009, Moscato d'Asti, Italien, 94165, Pärlande Vitt, Sött

Lätt pärlande fräsch och söt päronaktig doft och med mangotoner i smaken. Sött och läskande på samma gång.

Foto: SVD

Brachetto d'Acqui

149:-, 2009, Brachetto d'Acqui, Italien, 95603, Pärlande Rött, Sött

Moscato dAsti/Asti Spumantes röda syster. Fräckt rött vin med bubblor - en dröm till svenska röda bärdesserter. Missa inte!

Foto: SVD

Moulin Touchais

209:-, 1995, Coteaux du Layon, Frankrike, 4196, Sött Vitt Vin, Kan lagras

Sött vin från Loire i Frankrike. Mycket frisk smak med aprikosighet och mandeltoner. En klassiker till äppelkaka, men också gott till rabarber.

Foto: SVD
Annons
Annons
Foto: SVD Bild 1 av 2
Foto: SVD Bild 2 av 2

Nederburg Noble Late Harvest

74:-, 2009, Western Cape, Sydafrika, 2741, Sött Vitt Vin, 375 ml

Gott sött dessertvin gjort på sent skördade chenin blanc-druvor. Torkad aprikossötma i kombination med apelsinsyrlighet. Gärna till bärdesserter eller salt mögelost.

Foto: SVD

Louis Roederer Carte Blanche

355:-, Champagne, Frankrike, 7600, Mousserande, Söta

Vill ni lyxa till det är söt champagne ett alternativ. Sötma och frisk syrlighet gör det perfekt till syrliga eller inte alltför söta desserter.

Foto: SVD

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

145:-, 2006, Neusiedlersee, Österrike, 12920, Sött Vitt Vin, 375 ml

Söt honungsaprikosigt vin som blandar sötma med friskhet. Gott till söta bärdesserter eller till salta mögelostar.

Fler vinrecensionersvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons