Annons

Syrliga vita och lätta röda i vår

Våren är i antågande och med den lite lättare och fräschare mat. Det betyder att vi vill ha friska vita viner med ­ druvig fruktighet och pigg syrlighet.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER

LÄTTDRUCKET

De riktigt tunga rödvinerna med stor strävhet vill vi nu se, eller rättare sagt dricka, mindre av till förmån för lättare, bärigare röda viner och kanske en och annan flaska rosé.

När jag säger friskt och fräscht så tänker jag mig till exempel en flaska Stoneleigh Riesling, 99:-, Nya Zeeland,6498. Med sin omogna gröna äppel-päronsmak och limeiga syrlighet blir den perfekt till fräsch vårmat. Gärna till en sallad med skaldjur och lite söta inslag från till exempel mango och med lite syrliga smaker från exempelvis en vinägrett på lime och grapefruktfiléer. Ett annat härligt alternativ är Loimer Riesling Kamptal DAC som presenteras närmare här nedan.

När jag pratar om lättare, bärigare rödviner finns flera vägar att gå. Antingen lutar ni er mot Systembolagets klassificering av smaktyper där det finns just en rubrik som heter ”Lätta & Bäriga”. En annan metod är att välja viner från ett visst område. Ta till exempel Bardolino och Valpolicella, två granndistrikt i norra Italien där de röda vinerna oftast har lite mindre kraft och mer kärnig bärighet och syrlighet.

Annons

Ytterligare en genväg är att kolla efter viner från en viss druva. Just nu har jag lite dille på druvan pinot noir. Alla är inte superlätta i stilen men pinot noir levererar snarare finess än power, oftast med lite fräsch syrlighet i avslutningen. Just nu finns det dessutom många pinot noir-viner på Systembolaget – dels från ursprungsregionen Bourgogne i Frankrike men också från andra delar av världen.

Med allt fler soltimmar på dygnet hittar säkert många också nya vin-sippar-tillfällen – i parken med vännerna, i trägården med grannarna eller i bersån i eftermiddagssolen. Servera gärna ett svalt glas Kloster Eberbach Riesling Kabinet, 99:-, eller, om det ska vara lite billigare, Weinberg Riesling, 62:-, 2008, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland, 7190. Båda är halvtorra och det är sällan man dricker dessa viner, men lika gott varje gång. Vill ni inte njuta av dem som trevliga bersåviner så är sötman också kul att leka med tillsammans med het mat. Kanske till några grillade chilimarinerade räkor?

Snart börjar också den riktiga rosésäsongen. Egentligen tar det emot att kalla det en säsongsprodukt, även om många tycker att rosé endast hör sommaren till. För mig är nämligen rosé en egen vinstil som har sitt fulla berättigande året runt. Till viss mat passar helt enkelt rosé bäst – även mitt i smällkalla vintern. Vill ni testa en god ny rosé tipsar jag gärna om Marqués de Cáceres Rosado, en perfekt kompis till en sallad Niçoice för att kickstarta våren.

7 goda vårliga viner

Stoneleigh Riesling

99:-, 2008, Nya Zeeland, 6498, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Fräscht vin med sötmogen äppel-päronsmak och limeig syrlighet. Gärna till en sallad med skaldjur och lite söta inslag från till exempel mango.

Loimer Riesling Kamptal DAC

109:-, 2008, Österrike, 95502, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Här gäller salt eller syrlig mat. Vinet har en vass, omogen grön limeig syrlighet som blandas med sötmogen aprikosig smak.

Kloster Eberbach

99:-, 2008, Tyskland, 5810, Vita Friska & Fruktiga, Halvtorra
Sötsyrligt vin med aprikostoner, exotisk frukt och citronig syrlighet. Bra som både drinkvin och till mat med hetta.

Marqués de Cáceres

75:-, 2009, Rioja, Spanien, 2755, Rosévin
Mitt husvin när jag en gång i tiden jobbade som butler på Mallorca. Bra matrosé med jordgubbstoner med lite avslutande kärnbärig friskhet.

Mercurey Domaine Adélie

149:-, 2007, Frankrike, 5205, Röda Kryddiga & Mustiga
Pinot noir från Bourgogne. Doft och smak med jordig jordgubbston, fat och avslutande lite syrlig kärnbärig smak.

Masi Modello

75:-, 2008, Italien, 2386, Röda Mjuka & Bäriga
Vin i lite lättare och bärigare stil med örtighet från Veneti i norra Italien. Men man kan ju inte dricka sträva kraftpaket alltid, och till allt.

Dolk och Mölstad tipsartasteline.com
Annons
Annons
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 7
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7
Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons