Annons

Syriska flyktingbarn tvingas till att tigga

När konflikten i Syrien började för drygt fyra år sedan, sökte sig många syriska flyktingar till Turkiet. I dag beräknar man att det finns över 1,6 miljoner som är registrerade i landet. För att familjerna ska klara sig ekonomiskt är många barn tvungna att tigga eller sälja varor på gatorna.

Under strecket
Publicerad

En syrisk flicka tigger pengar vid en av nedgångarna till tunnelbanan i Istanbul.

Foto: STEFAN BLADH Bild 1 av 2

Från vänster. Nuwara 12 år, Yusra 7 år, Muhammed 10 år samt Heba 9 år får några lådor med ris och kyckling från ett par förbipasserande. De kastar sig över maten samtidigt som fler barn skyndar till.

Foto: STEFAN BLADH Bild 2 av 2

**Spöregnet **har alldeles nyss upphört. Regnvattnet ligger som en tunn hinna över den stenbelagda trottoaren vid tunnelbanestationen Aksaray i Istanbul. Vattendropparna som ännu inte runnit undan får stenbeläggningen att blänka. Huttrande i en tunn blå tröja står Mohammed, 10 år, tillsammans med sin syster, Heba, som är knappt ett år yngre. Hon står på knä på en gammal filt av obestämd färg och stirrar rakt ut i luften med tom blick.

Framför henne står en pappkartong med några förpackningar med pappersnäsdukar och i en plastburk ligger några turkiska mynt. Hon har på sig en tjock brun jacka med huva, som täcker det mesta av hennes ansikte. Man ser bara hennes stora ögon och mun. En stickad mössa är nerdragen över pannan. Jäktade människor på väg hem från jobbet skyndar förbi barnen, utan att lägga märke till dem. Mohammed fryser så han skakar. Läpparna är som små smala sträck och rycker okontrollerbart av kölden. Trots att klockan är runt 17 och de har varit igång ända sedan klockan 11, har de ännu sex, sju timmar kvar på sin långa arbetsdag.

Annons
Annons
Annons