Jesper Sundén:Tre miljoner kan inte fly bortglömda kriget

Syriska flyktingar i Idlib försöker fly undan bomberna och ta sig till Turkiet, men där släpps de inte in. Europa visar inte heller något intresse av att ta emot dem.
Syriska flyktingar i Idlib försöker fly undan bomberna och ta sig till Turkiet, men där släpps de inte in. Europa visar inte heller något intresse av att ta emot dem. Foto: Ghaith Alsayed/AP

Tre miljoner civila är fångade i Idlib – mellan stridande styrkor i vad som närmast är ett jättelikt flyktingläger. Nu förvärras kriget och hundratusentals är på flykt, utan någonstans att ta vägen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ett barn får vård efter att ha skadats i en flygattack, 10 februari Abian Sam'an, Syrien.

Foto: Anas Alkharboutli/TT
Annons

700 000 civila befinner sig på flykt undan striderna i Idlib-provinsen, enligt FN. Många tvingas sova i bilar eller under bar himmel, men det är kallt, blött och minusgrader på nätterna. Det råder också brist på mat och vatten.

Flyktingarna söker sig mot turkiska gränsen, men där är det stopp. Turkiet hyser redan 3,6 miljoner syriska flyktingar och anser sig inte kunna ta emot fler. I stället har de skickat trupper och pansarfordon över gränsen för att försöka hejda regimoffensiven.

Annons
Annons
Annons