Annons
X
Annons
X

Syrisk stridspilot flydde med Mig-plan

En syrisk stridspilot har deserterat genom att korsa gränsen och landa sitt Mig-21 på jordansk mark.

Planet landade på förmiddagen på Kung Hussein-flygbasen i staden Mafraq nära gränsen mellan Syrien och Jordanien, uppger jordanska myndigheter enligt Sky News. Den syriska statliga televisionen hade då gått ut med att den egna militären nyligen förlorat kontakten med piloten under ett träningsuppdrag.

Enligt nyhetsbyrån AFP uppger regeringsrepresentanter i Jordanien att piloten har överstes rang och att han har begärt och beviljats politisk asyl i landet. Beslutet har tagits av ”humanitära skäl” eftersom desertören riskerar tortyr eller dödsstraff om han återvänder till Syrien.

De jordanska myndigheterna vill än så länge inte kommentera vad som kommer att hända med det syriska stridsflygplanet som beskrivs vara av en ”ganska avancerad” Mig-21-typ.

Annons
X

Syriska aktivister säger enligt tv-kanalen al-Jazira att det här var det första avhoppet från regimens styrkor som innefattat ett flygplan sedan revolten mot president Bashar al-Assad började för 15 månader sedan. Totalt uppges runt 120 000 syrier ha flytt till grannlandet Jordanien under den tiden.

Daniel Persson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X