Turkiet emot kurder i Syrien-samtal

Turkiet motsätter sig kraftfullt att kurder ska finnas med i oppositionen under de kommande fredssamtalen om Syrien. I dag ska inbjudningarna till fredssamtal om Syrien skickas ut till deltagarna.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Förhandlingarna skulle enligt den tidigare FN-planen ha startat i måndags, men oenighet om vilka som ska representera den splittrade syriska oppositionen har förhalat det hela. Diskussionerna och de politiska utspelen pågår in i det sista. Från Turkiet kom beskedet att man inte vill se kurdiska PYD, Demokratiska unionspartiet, delta i fredssamtalen. PYD som strider mot IS i Syrien, bör i så fall delta i fredssamtalen på samma sida som president Bashar al-Assad, säger premiärminister Ahmed Davutoglu.

Inbjudningarna ska, enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura, skickas ut i dag. Men en representant från syriska oppositionens förhandlingsteam är inte positiv inför samtalen utan påpekar att de Mistura inte kan ställa upp villkor för oppositionen. Teamet ska mötas i Riyad under dagen för att diskutera huruvida de ska delta i fredssamtalen. Sedan tidigare har de gjort klart att de inte kommer att vara med i samtalen om inte syriska regeringen och Ryssland upphör med luftangrepp och belägring av syriska städer.

Annons
Annons
Annons