Annons
X
Annons
X

Syrisk åklagare hoppar av

Allmänne åklagaren i den syriska staden Hama har hoppat av i protest mot föregivna avrättningar av 72 fångar de senaste dagarna. Han säger sig också ha bevis på en massgrav med 420 döda.

(uppdaterad)

Åklagarna hör till Assadregimens lojala tjänstemän. Men allmänne åklagaren i staden Hama, Adnan al-Bakkour, har hoppat av. På ett videoklipp berättar han om avrättningen av 72 fångar den 31 augusti och om massgravar där ytterligare 420 personer sägs ligga begravda.

Hama i centrala Syrien är ett känt motståndsfäste. 1982 massakrerades kanske 20000 människor där under ett upprorsförsök mot Hafez al-Assad, den forne presidenten och diktatorn, far till Bashar al-Assad.

Under vårens uppror mot Bashar al-Assad har Hama åter blivit centrum för protester mot regimen. Armén och den regimtrogna shabihamilisen har svarat med blodiga räder.

Annons
X

Den syriska regimen, som inte släpper in utländska journalister eller oberoende granskare i landet, förklarade direkt efter publiceringen av Bakkours videoklipp att den avhoppade åklagaren skulle ha ”kidnappats” av terrorister och tvingats hoppa av. Syriska oppositionella, som SvD talat med, tvivlar inte på sakuppgifterna i det budskap Bakkour snabbt läser upp framför kameran. Men om han läser upp detta av egen fri vil ja eller inte är för tidigt att avgöra, säger de.

Enligt syriska oppositionskällor kan Bakkour ha tagit sig till Turkiet. Där skulle han ha möjligt att framträda på en presskonferens, om han ville.

Efter det att Bakkours videofilm blev känd satte den syriska regimen i gång med nya räder i Hama.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X