”Världens ögon kommer att vila på lilla Sverige”

Dag Hammarskjöld och hans gård Backåkra på Österlen står redo för att ta emot FN:s generalsekreterare och säkerhetsrådet.
Dag Hammarskjöld och hans gård Backåkra på Österlen står redo för att ta emot FN:s generalsekreterare och säkerhetsrådet. Foto: Johan Nilsson/TT

Det är ett splittrat säkerhetsråd som kommer till Österlen. Egentligen är planen att föra informella diskussioner om framtidsstrategier, men den dramatiska utvecklingen i Syrien och det spända läge som därmed uppstått kommer att sätta sin prägel på Backåkramötet i helgen.

Under strecket
TT TT
Uppdaterad
Publicerad
Så här brukar det se ut när FN:s säkerhetsråd håller sina möten – här röstar rådet i New York om en resolution om Syrien den 14 april.

Så här brukar det se ut när FN:s säkerhetsråd håller sina möten – här röstar rådet i New York om en resolution om Syrien den 14 april.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Annons

– Vi är inte naiva, vi tror inte att säkerhetsrådet helt plötsligt kommer att sluta använda veton eller att saker och ting blir bra över en natt, men kanske finns det en grogrund för att åtminstone prata om hur man tar sig vidare efter den senaste veckans veton och mycket höga tonläge kring inte minst Syrien, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

FN:s säkerhetsråd brukar samlas till ett informellt arbetsmöte en gång om året, men att det inte hålls i New York är unikt. Att det nu ska hållas i Sverige är FN:s generalsekreterare António Guterres beslut. Han är arrangör för mötet och nappade på det svenska förslaget att förlägga det till Backåkra i sydöstra Skåne. Den fyrlängade skånegården med utsikt mot Östersjön tillhörde Dag Hammarskjöld som var FN:s generalsekreterare 1953–1961 och har nyligen återinvigts efter en omfattande renovering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons