Syriens situation oroar FN-chefen

En bräcklig vapenvila trädde i går i kraft i Syrien. Men stridsvagnarna stod kvar på gatorna, och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnade i Genève för en ”ytterst osäker” situation. Han krävde åter att president al-Assad lever upp till sina löften.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Foto: REUTERS
Annons

Febril aktivitet rådde i går i FN-högkvarteret i Genève där flera centrala aktörer i Syrienkrisen var på plats samtidigt: FN-sändebudet Kofi Annan, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon samt en delegation från Syriens oppositionella råd. De hastade fram genom FN-korridorerna och följde, liksom övriga världen, den skakiga vapenvilan i Syrien. Under dagen kom flera rapporter om mindre skottlossning i landet, samtidigt som Kofi Annan informerade FN:s säkerhetsråd om läget via videolänk från Genève.

– Syrien upplever tydligen en ovanlig stund av lugn. Det ger hopp för det syriska folket som lidit så mycket i denna brutala konflikt. Nu måste alla parter börja leva upp till sexpunktsplanen, sade FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud Kofi Annan till journalister.

Annons
Annons
Annons