Annons

"Syriens framtid byggs av kvinnor"

Hur förändrar kriget den lilla människans liv? I Damaskus skrev Suzanne Ibrahim dagbok om de två första åren efter att Syrienkriget hade briserat. Från exilen i Sverige vill hon förklara hur storpolitiken trasade sönder syriernas liv.

Under strecket
Elin Swedenmark / TT
Publicerad

"Jag skriver om syriers vardagsliv. Det här är min och mina grannars berättelser. Det är många röster om vad som hände i verkligheten", säger fristadsförfattaren Suzanne Ibrahim som har skrivit en bok om Syrienkriget.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 4

Suzanne Ibrahim försökte länge att lämna Syrien. Nu har hon fått en fristad i Sverige, via fristadsnätverket Icorn: "Allt var så vitt och kallt. Men det brydde jag mig inte om, jag ville bara få vara i säkerhet och få sova", säger hon.

Foto: Jessica Gow/TTBild 2 av 4

Suzanne Ibrahim stred för kvinnors rättigheter i sitt hemland: "Man försöker undersöka om vi kan leva på Mars men vi diskuterar fortfarande vad någon imam sade för över 1 000 år sedan, och ska lyda honom. Det är löjligt", säger hon.

Foto: Jessica Gow/TTBild 3 av 4

"Det här handlar om en ensam kvinna som vill kunna känna sig trygg och om en journalist som vill kunna skriva, trots all censur", säger Suzanne Ibrahim angående sin bok "När vinden exploderar mot min hud: Dagbok från Damaskus".

Foto: Jessica Gow/TTBild 4 av 4

Mobilerna förlorar sin täckning, inga sms med ord som "frihet" eller "demokrati" går i väg och hela landet börjar surra av rykten. Som kvinna blir det allt farligare att gå ut utan slöja.

Journalisten och författaren Suzanne Ibrahim bodde i Damaskus då kriget bröt ut. I boken "När vinden exploderar mot min hud: Dagbok från Damaskus" skriver hon om de två första åren av konflikten, från 2011, då syrierna svävade i plågsam ovisshet om framtiden.

Annons
Annons
Annons