Annons
X
Annons
X

Syrienkritiska vann valet i Libanon

Den västvänliga Syrienkritiska koalitionen vann helgens parlamentsval i Libanon. På måndagen gratulerade Barack Obama till segern samtidigt som Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah erkände sig besegrad.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Saad al-Hariri, son till den förre libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri som mördades 2005 och ledare för den vinnande koalitionen kallade valresultatet ”en stor dag i det demokratiska Libanons historia”.

– Gratulationer till er, till friheten och till demokratin, sade han när han utropade segern under valnatten.

Sedan koalitionen fått 71 av de 128 platserna i parlamentet, mot 57 för Syrien-vänliga Hizbollah och dess allierade talar mycket för att Libanon snart återigen får en premiärminister med namn al-Hariri.

Annons
X

USA välkomnade som väntat valresultatet och president Barack Obama uttalade på måndagen sitt stöd för det vinnande blocket, känt för sin USA-vänlighet och motstånd mot syrisk inblandning i landets angelägenheter.

– Det är vårt hopp att nästa regering kommer att fortsätta på vägen mot byggande av ett självständigt och stabilt Libanon, sade Obama i ett uttalande.

Valdeltagandet var högre än vid tidigare val, drygt hälften av landets 3,2 miljoner röstberättigade röstade i valet och under dagen hade långa köer ringlat utanför vallokalerna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bedömare menade att segrarna nu måste samarbeta med sina motståndare för att bilda regering och se till att landet inte störtas in i en ny våldsspiral.

  I flera år har landets politiska ledning varit nära nog lamslagen, låst i en maktkamp mellan de två politiska lägren. Och bedömare tror att den situationen fortsätter efter valet, oavsett vem som får flest röster.

  Koalitionens seger innebär ett politiskt bakslag för Syrien och Iran, som stöttat den shiamuslimska rörelsen Hizbollah under den långa och intensiva valrörelsen.

  Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah erkände sig på måndagskvällen besegrad och sade att han accepterar valresultatet.

  – Vi accepterar valresultatet i god sportsmannaanda. Jag vill också gratulera de som vann, de som tillhör majoriteten och de som befinner sig i opposition, sade Nasrallah i ett tv-sänt tal.

  Beirut TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X