Annons

Syrien: Skepsis mot tribunal för terrorbrott

Den USA-ledda koalitionen, som under sommaren 2017 bombade terrorgruppen IS dåvarande fäste al-Raqqa, anklagades i fjol av Amnesty International för att ha begått krigsbrott. Arkivbild.
Den USA-ledda koalitionen, som under sommaren 2017 bombade terrorgruppen IS dåvarande fäste al-Raqqa, anklagades i fjol av Amnesty International för att ha begått krigsbrott. Arkivbild. Foto: Gabriel Chaim/AP/TT

Sverige hör till dem som vill se en internationell tribunal för terrorgruppen IS i Syrien och Irak. Det är ett snedvridet förslag, enligt en FN-utredare för internationella brott i Syrien.

– Vilka signaler sänder det om vi upprättar en tribunal för bara en stridande part, säger Lina Biscaia.

Under strecket
Fanny Hedenmo / TT
Publicerad

Lina Biscaia, människorättsjurist vid FN:s mekanism för internationella brott i Syrien, under ett besök på Human Rights Film Festival anordnat av Raoul Wallenberginstitutet i Malmö.

Foto: Gabriel Stein Bild 1 av 2

Den 7 april 2018 utsattes staden Douma, nära Damaskus i Syrien, för en klorgasattack som dödade ett femtiotal människor och skadade runt 500. Arkivbild.

Foto: AP/TT Bild 2 av 2

Ett okänt antal svenska IS-anhängare sitter frihetsberövade i den arabisk-kurdiska milisen SDF:s läger i nordöstra Syrien. Det finns anledning att tro att flera av dem har begått fruktansvärda brott. Ändå anses de inte kunna dömas i Sverige – bevisläget är för svårt, lagarna för otillräckliga.

Statsminister Stefan Löfven (S) tillhör dem som vill upprätta en särskild, internationell tribunal med mandat att pröva terrorgruppens brott i regionen. Förslaget har väckt försiktigt stöd bland andra europeiska länder.

Annons
Annons
Annons