Analys

Therese Larsson Hultin:Reinfeldts stöd viktigt för Obama

Therese Larsson Hultin

Obamas Sverigebesök är ett sätt att stärka de transatlantiska relationerna, men räkna med att Fredrik Reinfeldt träffar en splittrad president. Kongressens Syrienomröstning kommer hela tiden finnas i bakhuvudet på Barack Obama. Det skriver SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin, som svarar på läsarfrågor om besöket direkt efter presskonferensen med Reinfeldt och Obama i eftermiddag ca 15.00.
Ställ dina frågor redan nu!

Under strecket
Publicerad
Annons

Om president Obama kan sägas ha en utrikesdoktrin så har den varit att fokusera mer på USA och mindre på omvärlden. Att avsluta två långdragna krig i Irak och Afghanistan och att få igång den inhemska ekonomin har till stor del fått gå före de internationella relationerna. Det gäller inte minst Europa där det länge knorrats om att den gamla världen halkat ner på Vita husets prioritetslista.

Därför var det med stor tillfredställelse som EU:s ledare hörde Barack Obama ta upp vikten av ett transatlantiskt frihandelsavtal i sitt State of the Union-tal i februari i år. Förhandlingarna har nyligen dragit igång och beräkningar från svenska Kommerskollegium visar att ett nytt handelsavtal skulle kunna öka exporten med 20 procent i båda riktningarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons