Annons

Syrien drar in visum för svenska diplomater

Syrien har försvårat för svensk ambassadpersonal och diplomater från flera andra länder att resa in i landet. Arkivbild.
Syrien har försvårat för svensk ambassadpersonal och diplomater från flera andra länder att resa in i landet. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Diplomaterna vid Sveriges ambassad i Syrien, som sedan 2012 är baserad i Beirut, har förlorat sina syriska uppehållstillstånd.

Manövern tyder på en självsäker president Bashar al-Assad som vill pressa EU-stater att flytta tillbaks sina ambassader till Damaskus, enligt Syrienkännare.

Under strecket
Fanny Hedenmo / TT
Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien har rasat i snart åtta år. Med hjälp av mäktiga allierade – framför allt Ryssland och Iran – har president Bashar al-Assad kopplat greppet om runt två tredjedelar av landet.

Samtidigt är han mycket internationellt isolerad. EU röstade nyligen igenom nya sanktioner mot Syrien, och den officiella EU-retoriken är hård – unionen tänker inte betala för återuppbyggandet av landet förrän al-Assads regim går med på att inleda en politisk process vars mål är fria och rättvisa val.

Annons
Annons
Annons