Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Bilden som förbryllar – vad ser du?

Allt är inte vad det ser ut att vara. En klassisk bild går nu som en raket i sociala medier.

Vad ser du själv?

Nedan har SvD dessutom samlat andra optiska illusioner som gäckar ögat.

Foto: Wikimedia Commons Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Foto: Wikimedia Commons

**Mer än 100 år **efter att skissen gjordes har den nu återigen fått stor uppmärksamhet sedan den delats i sociala medier, skriver brittiskaThe Independent.

Vissa ser en anka – andra ser en kanin. Men har du förmågan att se båda samtidigt?

Vad du ser, och hur snabbt du ser det, kan säga något om hur din hjärna arbetar.

Teckningen användes av den amerikanska psykologen Joseph Jastrow 1899. Med den ville han visa att perception inte bara handlar om vad du ser – det handlar även om mental aktivitet, skriver Independent.

Jastrow menade att ju snabbare du ser båda djuren och kan växla mellan dem, desto kvickare arbetar din hjärna och desto mer kreativ är du.

Vilket djur man först ser kan variera beroende på tid på året. Runt påsk tenderar exempelvis fler att se kaninen först, skriver The Independent.

**Scrolla ned för fler synvillor som väckt uppmärksamhet: **

Annons
X
Annons
X
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

**Bilden från **år 2000 i samband med att Investor sålde aktier i Scania visar Ferdinand Piëch, dåvarande koncernchef för Volkswagen (till vänster) och Scania-vd:n Leif Östling (tvåa från vänster). Någon står bakom Östling och tar Piëch i hand, men det ser ut som det är Östlings arm och hand.

Annons
X
Annons
X
Foto: ALL OVER PRESS Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Foto: ALL OVER PRESS

Flera personer skadades av den nya stenläggningen i Pontypridd i Wales 2013. Stenplattorna lades på ett sätt som lurade ögat – många missade att det var en trottoarkant med höjdskillnad.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: JACK MIKRUT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Foto: JACK MIKRUT

  Den här bilden av Jörgen Perssons OS-match i Aten 2004 är ett exempel på en optisk synvilla som gör att Perssons bordhalva ser betydligt större ut än motståndarens. Detta trots att det perspektiv-mässigt borde vara tvärtom.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Penroses triangel, eller Reutersvärdtriangeln är det världsberömda omöjliga objektet som skapades av den svenske konstnären Oscar Reutersvärd år 1934. På 1950-talet populariserades triangeln av matematikern Roger Penrose som beskrev synvillan som ”omöjlighet i sin renaste form”.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: MICHAEL DOOLITTLE/ALAMY/ALL OVER PRESS. Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Foto: MICHAEL DOOLITTLE/ALAMY/ALL OVER PRESS.

  **Ett så kallat Ames-rum **är ett oregelbundet rum som används för att skapa en optisk illusion. Det uppfanns 1946 av den nordamerikanske ögonläkaren Adelbert Ames, Jr. Rummet ser ut att vara kubformat – men det är en optisk synvilla. I själva verket är rummet byggt som en parallelltrapets, det vill säga en fyrhörning där två sidor är parallella. Personen som står i det främre hörnets ser ut att vara onormalt stor, samtidigt personen i det andra bakre hörnet framstår som onormalt liten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X