FrämmatSyndigt god mat – när den väl når rätt bord

Svarta tavlan, Främmats extrameny i klassisk fransk stil.
Svarta tavlan, Främmats extrameny i klassisk fransk stil. Foto: Gustaf Månsson

Slå dig ned på en bistrostol och blunda. Du skulle kunna vara i Paris elfte arrondissement eller på en bouchon i Lyon. Det doftar franskt och kött. Vi äter syndigt gott på Främmat.

Under strecket
Publicerad
Tennstopets utvändigt mer oansenliga granne Främmat.

Tennstopets utvändigt mer oansenliga granne Främmat.

Foto: Gustaf Månsson
Kalle Nilsson, som startade Punk Royale, regerar i köket tillsammans med Jonas Helgesson.

Kalle Nilsson, som startade Punk Royale, regerar i köket tillsammans med Jonas Helgesson.

Foto: Gustaf Månsson
Fikonbladspannacotta, toppad med nyslungad honung.

Fikonbladspannacotta, toppad med nyslungad honung.

Foto: Gustaf Månsson
Nu behöver man inte längre ringa via Frankrike för att boka bord på Främmat.

Nu behöver man inte längre ringa via Frankrike för att boka bord på Främmat.

Foto: Gustaf Månsson
Fransk touch på Dalagatan.

Fransk touch på Dalagatan.

Foto: Gustaf Månsson
Annons

En halvtrappa ner på Dalagatan, granne med krogklassikern Tennstopet, lagas mat med rötterna i det klassiska franska köket – fast i en nyskapande tappning, om än otrendigt animaliskt. Eleganta men ofta rustika mellanrätter levereras i ett ömsom jämnt, ömsom ojämnt flöde till borden i den lilla källarlokalen med läderklädda bord.

Servitörerna är sköna snubbar som slår sig ned på bänken intill dig, bjuder på lite naturvin och berättar om mat och dryck. Det känns familjärt. Tidvis verkar de tyvärr ha noll koll på vissa sällskap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons