X
Annons
X

Sympatiskt om sviken kärlek

Om kärlek inte längre serveras, res dig från bordet och gå." Det är den mening från Dwight Webbs bok Sviken i kärlek? Så går du vidare (Svenska förlaget) som bäst fastnat i mitt minne, efter en snabb genomläsning.
Han menar inte att det på något sätt är lätt. Tvärtom. Blir man lämnad av någon man verkligen älskar är smärtan outhärdlig - du gråter tröstlöst, känner dig tom och totalt ensam, och du blir väldigt arg. Och ju större kärleken varit, desto större blir fallet.
Det är okej att vara arg, skriver Dwight Webb. Din ilska är legitim när du har blivit sviken eller tanklöst och okänsligt behandlad i ditt förhållande. Och den är till för att skydda dig från att bli alltför sårad.
Men använd inte din ilska som ett vapen för att hämnas. Att ge igen kommer bara att förstöra allt i din väg, inklusive dig själv. Anklagelser och bitterhet är ett gift som hindrar dig att gå vidare. Välj kärleken i stället, uppmanar Webb. Det är vägen till frid, styrka och grunden för ett nytt liv.
Att Dwight Webb är psykolog
och psykoterapeut skulle man kunna ta som en anledning till att vifta bort hans uppmaning. Karln sitter i sitt elfenbenstorn och vet inte hur jävligt det är.
Men så lätt kommer inte läsaren undan. Som en röd tråd genom boken löper Dwight Webbs egen romantiska - och tragiska - kärlekshistoria med Sally. Efter fem års brinnande förälskelse började Sally dra sig undan. Och ett år senare var romansen helt slut.
Dwight Webb lämnades med ett blödande hjärta. Han hade det kanske något lättare än en del andra. Sally dumpade inte honom för någon annan, och hon stannade kvar ett tag och försökte förklara.
Men att få följa författaren på hans väg till botten, och åter mot ljuset, ger inte bara tröst och styrka åt läsaren, det ger också hans tips och råd större trovärdighet.
Möt dina egna känslor, uttryck dem på lämpliga sätt, sträva efter förståelse (av dig själv och den som lämnat), acceptera och förlåt, ta vara på din egen förmåga att älska, och gå vidare. Så kan man (mycket kort) summera den vägledning och de
övningar som Webbs bok innehåller - en mycket sympatisk bok som för ovanlighetens skull vänder sig till män. Men den kan läsas med behållning av alla som blivit svikna i kärlek, och vill kunna älska igen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X