Annons

Sympatisk Volvo – men bara en skvätt el i tanken

Volvo XC60 kom i sitt nuvarande utförande 2017. Nyheten för stunden är att vissa av bensin- och dieselmotorerna finns i mildhybridutförande.
Volvo XC60 kom i sitt nuvarande utförande 2017. Nyheten för stunden är att vissa av bensin- och dieselmotorerna finns i mildhybridutförande. Foto: Pontus Lundahl/TT

Volvo lovade att ha hela modellprogrammet elektrifierat 2019. Riktigt så blev det inte, men ett steg på vägen är att både bensin- och dieselmotorer får assistans av små elmotorer, så kallade mildhybrider. Gör det populära XC60 till en bättre bil?

Under strecket
Publicerad

Pianosvarta inredningsdetaljer och ett litet R-emblem i rattens nederkant. Subtilt sportiga signaler.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett bra baksäte, även om insteget är lite knalt på grund av de smala dörrarna och höga trösklarna. Elvärmd dyna finns som tillval.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Justerbart lårstöd kan göra stor skillnad för långa förare. Finns inte på standardstolarna, men Volvo har numera gott om tillvalsutrustning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Volvo XC60 säljs med både fram- och fyrhjulsdrift. Det sistnämnda antingen i form av mekanisk bakhjulsdrift, så kallad Haldexkoppling, eller med en extra elmotor på bakaxeln i laddhybridversionerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Audi
Foto: BMW

Bokstaven B kan signalera något som inte når ända fram, B-filmer till exempel. Men när Volvo försöker framtidssäkra sin befintliga bilflotta är det B:et som ska ge stora A i betyg. Ett B på bagageluckan indikerar en Volvo med mildhybridteknik. Det innebär att förbränningsmotorn får hjälp av en liten elmotor och ett litet batteri.

Vad innebär det i praktiken? Det är inte enkelt att som bilköpare orientera sig bland alla nya begrepp som fladdrar i luften. Men som ordet antyder är det en mycket mild elektrisk inblandning i bränslemixen, i praktiken är detta en bensinbil som kan få knuffhjälp utan att föraren märker något.

Annons
Annons
Annons