Annons

Sympati för Ukraina får inte skymma sikten

Kiev har erbjudit sig att betala en del av sina upplupna skulder, givet att Gazprom accepterar att sänka priset, skriver Stefan Hedlund.
Kiev har erbjudit sig att betala en del av sina upplupna skulder, givet att Gazprom accepterar att sänka priset, skriver Stefan Hedlund. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Publicerad

Piotr Wawrzeniuk anklagar mig (22/6) för att ha ”navigerat vilse” i min skildring av Ukraina, och implicit också för att utgöra en ”propagandabasun” för Ryssland. Det är hårda ord, utan varje form av täckning. Som jag underströk i min tidigare artikel finns all anledning att sympatisera med Ukraina, som fallit offer för oacceptabel rysk aggression. Detta får dock inte skymma sikten för att regeringen i Kiev genom sitt agerande blivit till en del av problemet, snarare än av dess lösning.

Låt oss börja med regimens legitimitet. En central komponent i det avtal som förhandlades fram av en trojka från Bryssel i februari var att det skulle bildas en nationell enhetsregering. Det som skedde var att man tillsatte en regering med inte mindre än fem ministrar från ”Svoboda”, ett parti som av europaparlamentet 2012 brännmärkts som ”rasistiskt, främlingsfientligt och antisemitiskt”. Överlag var representationen från västra Ukraina stark, medan landets södra och östra delar utelämnades. Jag valde att tala om ”bräcklig legitimitet” för denna regering. Hårdare ord skulle kunna användas.

Annons
Annons
Annons