Recension

Ung pilgrimSymbolmättad guide till visdom

SANNINGSSÖKARE Berättelsen om den unge Sudhanas kringvandrande är mer en lång handledning i konsten att vara uppmärksam än en roman. Trots bitvis förvirrande språkliga associationer finner Rita Tornborg texten underbar.

Under strecket
Publicerad
Annons

I ”Zens tre pelare” (1995), berättar författaren, Philip Kapleau, följande (jag citerar ur minnet): En man bad zenmästaren Ikkyu om några vägledande maximer av högsta visdom. Ikkyu grep genast efter en pensel och skrev: Uppmärksamhet. Är det allt?, undrade mannen. Då skrev Ikkyu ordet uppmärksamhet två gånger. Inte ser jag något djupsinnigt i detta, sade mannen irriterat. Som svar skrev mästaren Uppmärksamhet tre gånger. Nu skrek mannen: vad betyder det där ordet? Och Ikkyu svarade milt: Uppmärksamhet betyder Uppmärksamhet.

Atlantis, som ger ut Ung pilgrim, den tredje boken på svenska av den store koreanske diktaren Ko Un, presenterar den som en roman. Jag kan genast ta läsarna ur denna villfarelse. ”Ung pilgrim” är ingen roman utan en 443 sidor lång handledning i konsten att vara uppmärksam, den nödvändigaste av alla dygder om man vill leva i sämja med sig själv och alla andra varelser i denna vår lidande värld. Sudhana heter den unge pilgrim, en i denna dygd alltmer förfaren jordvandrare, som undan för undan hittar fler utgångar ur den förblindande själviskheten och ingångar till gemenskap med allt levande, eller som det står i texten, inser att all vishet han vunnit under sitt sökande måste omvandlas till kärlek och praktisk omsorg om allt levande.

Annons
Annons
Annons