X
Annons
X
Välbärgade svarta sydafrikaner väntar på en modevisning på Rand Club under Joburg Fashion Week i Johannesburg 2011.
Välbärgade svarta sydafrikaner väntar på en modevisning på Rand Club under Joburg Fashion Week i Johannesburg 2011. Foto: Per-Anders Pettersson

Symbolisk bild: ”Förr – en herrklubb för vita män”

Sedan 1994 har den prisbelönta dokumentärfotografen Per-Anders Pettersson skildrat Sydafrikas resa mot demokrati. Nu ställs hans bilder ut på Galleri Kontrast i Stockholm.

– Jag har aldrig varit intresserad av de traditionella reportagen som görs av Afrika. Jag ville skildra något annorlunda, något mer positivt, säger Per-Anders Pettersson.

I april 1994 reste han till Sydafrika för att bevaka landets första demokratiska val. I två månader följde han Nelson Mandelas kampanj och slutgiltiga seger på plats.

Sydafrikas modemedvetna och nyrika överklass under den årliga juligaloppen på Greyville racecourse i Sydafrika.

Foto: Per-Anders Pettersson Bild 1 av 7

Makarna Nicole and Gaye Rudling leker med 3-åriga adoptivdottern Malia, Kapstaden 2011.

Foto: Per-Anders Pettersson Bild 2 av 7

Tvillingflickorna Anneze och Carla Bornman dricker lemonad efter en gudstjänst i en helvit by i norra Kap-provinsen Orania.

Foto: Per-Anders Pettersson Bild 3 av 7

En pojke och hans farfar på en demonstration ledd av det högerextrema partiet AWB:s grundare, Eugene Terreblanche, efter det att han frigivits från en fängelsevistelse i Potchefstroom 2004.

Foto: Per-Anders Pettersson Bild 4 av 7

I förorten Krugersdorp bor sydafrikaner, afrikanska migranter och fattiga vita Afrikaaner. De lever avskilt och beblandar sig inte om de inte måste. Många lever på att tigga och ta småjobb. Under firandet av Mandela Day den 18:e juli 2018 delades matdonationer ut i området.

Foto: Per-Anders Pettersson Bild 5 av 7

Flygbild över nybyggda bostäder i Kliptown, Soweto 2018.

Foto: Per-Anders Pettersson Bild 6 av 7

Per-Anders Pettersson i Soweto

Foto: Privat Bild 7 av 7