Symbol för den nya tiden

Under strecket
Publicerad
Annons

Masterpieces in the Phillips Collection Washington / Chefs-d”oeuvre de la Phillips Collection Washington
Fondation Pierre Gianadda, Martigny, Schweiz
T o m 27 september
Därefter: Los Angeles County Museum of Art 17 oktober - 2 januari 2005 och Cleveland Museum of Art 20 februari - 29 maj 2005.

Redan tidig morgon syns en slingrande kö utanför konstmuseet Pierre Gianadda i Martigny, en mindre stad inramad av ett vidunderligt alplandskap i fransktalande Schweiz. Här visas just nu en av de mest åtråvärda samlingarna av klassiskt måleri, tillhörande Phillips Collection i Washington. Huvudnumret är Auguste Renoirs livfulla skildring av ett lunchsällskap vid Seine - ett av den franska impressionismens paradnummer.
Målningen ”Le Déjeuner des canotiers” (Roddarnas lunch) utfördes mellan 1880 och 1881 och skulle, om man inte kände till Renoirs mödosamma efterarbete i ateljén, kunna tas för en ögonblicksbild färdigställd direkt på plats. Över det livliga lunchsällskapet vilar ett skimrande ljus som får det
halmgula i stråhattarna att glöda. Konturerna är mjukt avrundade, men till skillnad från flera av sina impressionistkollegor har Renoir inte låtit ljuset lösa upp kompositionen i fläckar och snabba penselstråk.
Lunchen är över, men somliga gäster sitter kvar vid bordet. Andra har brutit upp och fortsätter konversationen stående i bakgrunden. Några lutar sig ledigt mot restaurangens balkongräcke.
Den pulserande närvaron i målningen gör det möjligt att förnimma känslan av en ny tid som bryter fram i industrialismens kölvatten, en tid då aristokratin tvingas maka på sig till förmån för en både brokig och delvis rotlös borgarklass med krav på rekreation och nöjesliv i frisk luft utanför storstadens nya och larmande boulevarder. Söndagarna var den stora dagen för parisarnas massutflykt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons