Annons
X
Annons
X

Sylvère Ahorugeze släppt ur häktet

I början av juni berättade SvD om Sylvère Ahorugeze som suttit häktad i tre år utan att åtalas. Nu har han frisläppts och hans advokat tänker begära ersättning på minst 6,6 miljoner kronor.

(uppdaterad)

Sylvère Ahorugeze blev arresterad när han följde med sin fru till rwandiska ambassaden i Solna, där frun skulle förnya sitt pass. Tidigare har han gripits i Danmark på samma anklagelser – folkmord. Anklagelserna verkar ha en politisk grund då han vittnat mot Rwandas före detta transportminister i FN:s Rwandatribunal i Tanzania.

Efter en utredning valde Danmark att släppa Sylvère Ahorugeze eftersom de ansåg att Rwandas rättsystem inte höll måttet. Sverige har däremot en annan lagstiftning, där man inte ställer några frågor till landet som begär utlämning.

Sylvère Ahorugeze var på väg att utlämnas till Rwanda när Europadomstolen stoppade planerna. Sedan dess har Sylvère Ahorugeze befunnit sig i ett rättsligt vakuum där inget har hänt på tre år. Fram tills i går, då han släpptes efter ett beslut från Högsta domstolen. Domstolen har ännu inte tillkännagett varför den beslutat att släppa Sylvère Ahorugeze.

Annons
X

– Antingen anser domstolen att det inte finns något skäl att hålla kvar honom eller så tycker de att det varit inhumant att hålla honom inspärrad i tre år, 23 timmar om dygnet, säger Sylvère Ahorugeze försvarare Hans Bredberg.

Sedan tidigare har Hans Bredberg lämnat in en begäran på ersättning till Europadomstolen på en miljon euro. Nu planerar han att begära minst 6,6 miljoner kronor från svenska staten.

Hur kändes det när du släpptes, Sylvère Ahorugeze?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kan inte beskriva det, jag var väldigt väldigt glad.

  Hur ska du fira din frisläppning?

  – Jag ska ringa min familj. När jag kom ut promenerade jag runt i Stockholm eftersom jag inte fått chansen att se staden innan. Det viktigaste just nu är att känna den friska luften – livet fortsätter, jag jäktar inte.

  Är du inte bitter över att ha suttit inspärrad så lång tid?

  – Man kan inte gräma sig över det förflutna. Det viktiga är att felet har åtgärdats, systemet fungerar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X