Annons
X
Annons
X

Sylvass kritik: "Riksbanken agerar i desperation"

Riksbanken bör få ett tydligare uppdrag men också större flexibilitet, det anser Mervyn King och Marvin Goodfriend som har utrett svensk penningpolitik. Kritiken mot Riksbanken är vass, men den är ännu vassare gentemot Sveriges politiker som har varit oärliga enligt King.

Riksbankens minusränta
Utredarna Mervyn King och Marvin Goodfriend. Den svenska öppenheten med rapporter och offentliga protokoll får lovord av utredaren Marvin Goodfriend. "När jag läste om hur Stefan Ingves blev nedröstad fick jag ställa mig upp och ta några varv i rummet. Det är på riktigt och det är bra."

Utredarna Mervyn King och Marvin Goodfriend. Den svenska öppenheten med rapporter och offentliga protokoll får lovord av utredaren Marvin Goodfriend. "När jag läste om hur Stefan Ingves blev nedröstad fick jag ställa mig upp och ta några varv i rummet. Det är på riktigt och det är bra." Foto: Tomas Oneborg

Riksbanken har inget magiskt trollspö. Fem ord uttalade av Mervyn King som sammanfattar hans och Marvin Goodfriends analys.

–  När Riksbanken ser att kronan stärks, vilket i sin tur sänker inflationen, och svarar med att sänka räntan agerar de i desperation. Det finns tider då centralbankers förmåga att kontrollera inflationen är begränsad, som när det råder obalans i resten av världen, säger Mervyn King.

Vad vill ni se?

Annons
X

– Riksbanken bör få större frihet att säga att givetvis är vår intention att hålla inflationen så nära 2 procent som vi kan, men under vissa perioder kommer det ta längre tid innan målet nås. Det är bättre att acceptera låg inflation under en tid än att göra något som riskerar att skapa obalanser och en artificiell boom i svensk ekonomi. Det går inte att mekaniskt styra inflationen, säger King.

Budskapet från King och Goodfriend kommer bara kort efter att Riksbanken förberett sig för att intervenera på valutamarknaden. Tanken är att sänka kronans värde för att på så sätt säkra inflationsuppgången.

Om er rapport skulle leda till att Riksbanken ändrar fokus och accepterar en lägre inflation och inte genomför valutainterventioner, vore det bra?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om Riksbanken bedömer att det inte finns någon enkel och vettig väg att få inflationen tillbaka till 2 procent, då vore det bättre att säga att inflationen kommer vara låg under ett tag hellre än att ta extrema steg. Vem vet, om 18 månader kan oljepriset ha stigit igen. Man ska inte låtsas att man vet mer än man gör, eller att det går att finjustera inflationen, det är vårt budskap, säger Mervyn King.

  Lord Mervyn King och Marvin Goodfriend möter upp i Finansutskottets sessionssal i Riksdagen. Under fjolåret har de genomfört ett stort antal intervjuer, läst penningpolitiska rapporter och protokoll, och analyserat. Nu är deras rapport offentlig och intresset är stort.

  De båda utredarna föreslår stora förändringar av svensk penningpolitik. Riksdagen och inte Riksbanken bör siffersätta inflationsmålet och bestämma vilket mått som ska användas. Förslag är 2 procent mätt som KPIF.

  I gengäld ska Riksbanken få möjlighet att avvika från målet, om riksbankscheferna kan motivera varför. Därför bör riksbankscheferna frågas ut oftare och mer strukturerat av Riksdagens finansutskott.

  – Vad vi föreslår är ett mer realistiskt sätt att beskriva penningpolitiken och beslutsfattande. Vårt förslag ger ett större utrymme för Riksbanken att få förståelse och förtroende för sin politik och det i sin tur bygger trovärdighet, svarar Marvin Goodfriend.

  Utredarna vill också att Riksbanken ska bli mindre beroende av sina modeller och fokusera mer på verkligheten. Inflationsprognoserna har pekat mot 2 procent även om verkligheten varit en helt annan. Direktionens diskussioner om räntebanorna beskrivs som ”surrealistiska”, och utredarna påpekar att finansmarknaden inte alls har litat på banorna.

  King och Goodfriend vill att Riksbanken ska fokusera mer på de stora ekonomiska frågorna.

  –  Penningpolitik är ingen naturvetenskap, det finns inga naturlagar som säger hur styrräntor, inflation och arbetslöshet exakt hänger samman, det är inte som att vrida på termostaten för att öka värmen, säger Mervyn King.

  Det är inga duvungar som Riksdagens finansutskott har valt för att granska Riksbanken. Mervyn King var tidigare centralbankschef i Storbritannien. Det var han som satt vid rodret när finanskrisen bröt ut. Marvin Goodfriend är professor i nationalekonomi vid Carnegie Mellon universitet i USA. Totalt förslår King och Goodfriend 15 olika rekommendationer.

  Moderaternas Ulf Kristersson berättade också att Riksbanks-lagen ska ses över.

  Men King och Goodfriends förslag rör även hela Sveriges ekonomiska politik. Upplägget med ett finansiellt stabilitetsråd lett av finansmarknadsministern bör skrotas. I stället bör ett nytt råd skapas där Riksbanken och Finansinspektionen ingår. Det nya rådet bör ta fram rapporter om finansiell stabilitet.

  –  Den förra regeringen gav ansvaret för makrotillsyn till Finansinspektionen för de trodde att de skulle kunna påverka besluten mer då än om ansvaret låg hos Riksbanken. Det är en olycklig startpunkt för Finansinspektionen, säger Mervyn King.

  Just gällande makrotillsyn blir King och Goodfriends kritik av politikerna sylvass. Politikerna har varit långsamma. Nu bör de snabbt ge Finansinspektionen (FI) alla mandat och verktyg för makrotillsyn.

  Kritiken stannar inte där. Det är en olycklig lösning att FI ska stämma av beslut, som amorteringskravet, med regeringen innan de införs.

  –  Regeringen måste bestämma sig för vilken makt de vill delegera och sedan delegera den. Det går inte att delegera på låtsas, det är oärligt. Det går inte att både ha kakan och äta den, säger Mervyn King.

  Annons
  Annons
  X

  Utredarna Mervyn King och Marvin Goodfriend. Den svenska öppenheten med rapporter och offentliga protokoll får lovord av utredaren Marvin Goodfriend. "När jag läste om hur Stefan Ingves blev nedröstad fick jag ställa mig upp och ta några varv i rummet. Det är på riktigt och det är bra."

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X