Free State of JonesSydstatsbrusig Robin Hood i kamp mot slaveriet

Matthew McConaughey och Bill Tangradi.
Matthew McConaughey och Bill Tangradi. Foto: Murray Close/Noble Entertainment

Den verklighetsbaserade historien om Newton Knight som utropade en fristat mitt under det amerikanska inbördeskriget är en del hjältesaga och en del autentisk historia – men bäst när de två får sammanfalla.

Under strecket
Publicerad
Matthew McConaughey och Gugu Mbatha-Raw.

Matthew McConaughey och Gugu Mbatha-Raw.

Foto: Murray Close/Noble Entertainment
Annons

Newton Knight (1837–1922) var en sydstatsamerikan som brukade sin jord i Jones County i Mississippi, tog värvning i inbördeskriget och deserterade 1862. Ihop med andra desertörer och även förrymda slavar utropade han sedermera en fristat, Free State of Jones. Knights gerillaverksamhet riktades primärt mot de ekonomiska orättvisor som rådde under konfederationen, men en övertygelse om att inget av Guds barn kan ägas betydde att varje människa i hans territorium var fri. Han kom därmed att bli en civilrättsaktivist under detta kritiska skede i amerikansk historia.

I ”Hunger games”-regissören Gary Ross episka anrättning serveras en god portion klassisk western samtidigt som man vill göra upp med perioden i linje med andra samtida filmberättelser. ”12 years a slave”, nyversionen av ”Roots” och ”The birth of a nation” påminner alla om att ras- och rättvisekampen långt ifrån är över. I en parallellhandling om en sentida ättling till Newton Knight, den ”åttondelssvarte” Davis Knight, åtalad 1948 för ”blandäktenskap” (ett tema som även tas upp i kommande filmen ”Loving”), bekräftas tesen i Ross film.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons