Annons

Sydkoreas Moon tror på dialog med Nordkorea

Kung Carl Gustaf och Sydkoreas president Moon Jae-In åker kortege genom Stockholm. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige
Kung Carl Gustaf och Sydkoreas president Moon Jae-In åker kortege genom Stockholm. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige Foto: Henrik Montgomery/TT

Toppmötet mellan Nordkoreas och USA:s ledare i Vietnam i våras resulterade inte i någon överenskommelse – men det betyder inte att dialogen har upphört, enligt Sydkoreas president Moon Jae-In.

– Konsultationer pågår under ytan, sade Moon efter att ha hyllat Sverige i ett tal i riksdagen.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jae-In under ett besök på Kungliga slottet. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sydkoreas president Moon Jae-in och kung Carl Gustaf vid Kungliga slottet. I bakgrunden syns Moons hustru Kim Jung-Sook och drottning Silvia. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un lämnade toppmötet i Hanoi i februari utan att ha slutit avtal om kärnvapennedrustning har allmänt beskrivits som ett nederlag.

Men Sydkoreas president, som vigt mycket av sin tid åt förhandlingar med den slutna grannen i norr, säger att de båda ledarna fortfarande har tillit till varandra och har åtagit sig att fortsätta dialogen – och att det är en process som pågår. När mer formella samtal kan återupptas beror på när Kim är redo, enligt Moon.

Annons
Annons
Annons