Annons

Benjamin Katzeff Silberstein:Sydkoreas massakrer ett tystat trauma

Under tre sommarmånader 1950 genomfördes Koreakrigets mest omfattande massmord. Upp till 200 000 kan ha dödats under den sydkoreanska regimens systematiska och noggrant planerade aktion.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vad vet gemene man om Koreakriget? Inte mycket. I svenska skolor omtalas det uteslutande som den första riktiga skådeplatsen för det kalla kriget. Västvärlden, i form av en USA-ledd FN-allians, slogs på det rättfärdiga Sydkoreas sida mot det kommunistiska Nordkorea och Kina. Sverige bidrog med 50 fältsjukhus i FN-insatsen, och vi stod bakom Sydkorea mot det nordkoreanska angreppet. Vi hjälpte den ”goda” sidan.

Men sanningen är mer mångfacetterad än så. Ytterst få svenskar känner till att den sida vi stödde moraliskt och praktiskt, Sydkorea, utförde systematiska massakrer på civila före och under kriget. I en paranoid jakt på möjliga vänstersympatisörer, som man såg som nordkoreanska femtekolonnare, mördades flera hundratusen oskyldiga av sydkoreanska soldater och milisgrupper. Även Nordkorea och kommunistiska gerillasoldater gjorde sig skyldiga till massakrer på civila. Men dessa var, trots den allmänna bilden av Nordkorea som krigets ”onda” sida, inte alls lika omfattande och systematiska som Sydkoreas.

Annons
Annons
Annons