Sydkoreanerna valde solskenspolitiken

Under strecket
Publicerad
Annons

BANGKOK Liberalen Roh Moo Hyun vann presidentvalet i Sydkorea över den konservative Lee Hoi Chang. Det betyder att det inte blir något regimskifte i landet - eller någon ändring i politiken mot Nordkorea.
Roh tillhör samma parti som den avgående presidenten Kim Dae Jung, vars ”solskenspolitik” gentemot norr stått i centrum för valkampanjen liksom frågan om vilket förhållande Sydkorea skall ha till de 37 000 amerikanska soldaterna i landet. Kims och Rohs Millenniets demokratiska parti, har varit mer kritisk till den amerikanska närvaron än Lees Stora nationella parti.

Vackert väder på valdagen gav ett stort deltagande, och vad som gav Roh ett tidigt försprång på 1,5-2,3 procent var det stora antalet ungdomar som tycks ha röstat.
Sydkoreas ungdomar är mycket starkare anhängare av solkskenspolitiken än de äldre, mer konservativa väljarna. Under de senaste veckorna har också en anti-amerikansk våg svept över Sydkorea efter att en amerikansk militärdomstol frikänt två amerikanska soldater som kört ihjäl
två 14-åriga sydkoreanska skolflickor.
Denna massrörelse, där inte bara radikal studenter utan också religiösa och enskilda organisationer och politiker deltagit, kan också ha haft en inverkan på valresultatet. För bara en månad sedan ledde Lee klart i opinionsundersökningarna, i synnerhet efter avslöjandena om Nordkoreas experiment med kärnkraft och kärnvapen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons