Annons

Sydkorea: Demonstranter våldtogs i Kwangju

Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo. Arkivbild.
Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo. Arkivbild. Foto: Kim Hong-Ji/AP/TT

Sydkoreas försvarsminister bryter decennier av tystnad. Nästan 40 år efter protesterna mot militärkuppen ber han officiellt om ursäkt för soldaters brutala våldtäkter och övergrepp.

– Miljoner ursäkter spelar ingen roll så länge de ansvariga inte ställs inför rätta, säger ett av offren.

Under strecket
TT
Publicerad

Sydkoreas president Moon Jae-In torkar tårar under en ceremoni till minne av de som dog under protesterna i Kwangju 1980. Akrivbild.

Foto: Kim Min-hee/AP/TTBild 1 av 2

Militären med general Chun Doo-Hwan i spetsen åker i stridsvagnar genom Kwangju efter att ha gripit makten under en militärkupp. Arkivbild.

Foto: AP/TTBild 2 av 2

I maj 1980 gick mängder av människor ut på gatorna i Kwangju för att demonstrera mot general Chun Doo-Hwans militärkupp. Protesterna slogs ner brutalt och över 200 människor konstaterades döda eller rapporterades som saknade, enligt officiella siffror. Aktivister hävdar att det handlar om tre gånger så många.

Huruvida Chuns soldater också utsatte demonstranterna för sexuella övergrepp eller inte har länge sopats under mattan. Men nu går Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo ut med en offentlig ursäkt, i vilken han slår fast att övergreppen inneburit obeskrivlig smärta hos de oskyldiga kvinnor som blev våldtagna och utsattes för olika former av sexuell tortyr.

Annons
Annons
Annons