Sydafrikanskt

Under strecket
Publicerad
Annons

I skuggan av Mali och andra trender fortsätter Sydafrika att vara ett av Afrikas största musikländer. Alla album nedan kan köpas på den oerhört välsorterade sajten www.oneworld.co.za. På www.amazon.co.uk hittar man också många av skivorna.

 1. Thandiswa
  Zabalaza
  (Gallo)
  BBC World har träffat rätt igen när de nu nominerat Thandiswa till sitt världsmusikpris. Har du alltid tänkt att en blandning av progressiv soul, gospel och en gnutta kwaito vore idealet, så har du varit nära sanningen. Dragspelet i Lahl” Umlenze kan vara det bästa som hänt soulen på många år.
 2. Bambata
  Abashokobezi (1906-2006)
  (Gallo)
  Ett oerhört pretentiöst album att döma av titeln och vad som går att läsa om det. Om man som jag saknar kunskaper i de flesta afrikanska språk återstår det pop och jazzig zuluhiphop med en del traditionella instrument. Förvånande bra även utan berättelse.
 3. Tokollo - aka Magesh
  Waarheid (Is”kathi)
  (Universal)
  Första låten är överraskande mycket township-pop, men sedan är Tokollo (från den kända
  kwaitogruppen TKZee) tryggt hemma. Det är avskalat och svängigt, och Tokollo lånar självsäkert från 90-talet, ett bruk som utgör själva stommen i kwaito. I en enda låt går han över gränsen, för trumpetsamplingar med kallt eko, det är väl ändå otillåtet mossigt?
 4. Shiyani Ngcobo
  Introducing
  (Sheer)
  Och så lite lantligt bland allt det urbana. Shiyani Ngcobo spelar zulustilen Maskanda. Men den envetna gitarren kunde lika gärna ha varit hämtad från en fältinspelning med Leadbelly. Lägg grym stämsång till det.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons