Annons
X
Annons
X

Sydafrikansk 800-favorit könstestas

Berlin

Man eller kvinna?

Sydafrikanskan Caster Semenyas manliga utseende har fått det internationella friidrottsförbundet att reagera.

–Vi har bett det sydafrikanska förbundet att göra en utredning, men det är en väldigt känslig och komplex fråga, säger IAAF:s presschef Nick Davies.

Caster Semenya i Berlin-VM.
Caster Semenya i Berlin-VM. Foto: AP

Friidrotts-VM

Alla resultat och tävlingsscheman berlin.iaaf.org

18-åriga Caster Semenya från Sydafrika är årets sensation i friidrottsvärlden. I fjol hade hon ett personbästa på 2.04,23 på 800 meter. Tre veckor före VM satte hon världsårsbästa med 1.56,72 – och blev omgående favorit till VM-guldet.

Men hennes markanta resultatförbättring i kombination med det manliga utseendet fick det internationella friidrottsförbundet, IAAF, att reagera.

Kort efter hennes världsårsbästa kontaktades det sydafrikanska friidrottsförbundet. IAAF bad om hjälp att göra en utredning om Semenyas kön.

Annons
X

–Normalt genomför vi inga könstester, men det stämmer att vi kontaktade det sydafrikanska förbundet för att se om det finns en könsdokumentation när det gäller Semenya. Men just nu har vi inga som helst avgörande bevis för att hon inte skulle få springa VM, sade IAAF:s talesman Nick Davies på en presskonferens bara timmarna före Semenyas final på 800 meter.

Davies poängterade att det är ett extremt känsligt ärende, att IAAF tar frågan på största allvar och att man framför allt är oroade för Semenya.

IAAF:s regelverk säger att ett könsbyte från man till kvinna måste vara fullbordat innan puberteten för att man ska få tävla som kvinna

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vi vill få det klarlagt att hon kan tävla som kvinna. I det här fallet handlar inte om byte av kön. Om en kvinna alltid har trott sig vara kvinna handlar det ju inte om medvetet fusk. Om man däremot medvetet har fuskat blir man diskad. Men vi får inte göra något som kan vara förnedrande för henne, utan måste vara diskreta. Att göra ett könstest är extremt känsligt, komplext, dyrt och tar tid.

  Davies förklarade att resultatet av utredningen kommer att vara klar tidigast om ett par veckor. Han förklarade att det i dagsläget är oklart vad som kommer hända med VM-resultaten - om det skulle visa sig att hon är en han.

  –Vi förstår att folk kommer att ställa frågor eftersom hon ser ut som en man. Det är en naturlig reaktion och det är bara mänskligt att vara nyfiken, säger Semenyas tränare Michael Seme till Sydney Morning Herald.

  I fjol väckte kenyanskan Pamela Jelimos framfart på löparbanorna frågetecken. Jelimo tog OS-guld på 800 meter, endast 18 år gammal. Jelimos manliga utseende fick flera av konkurrenterna att reagera, men varken IAAF eller det kenyanska förbundet gjorde någon utredning om hennes kön.

  –Det finns ingen information om henne, säger Nick Davies.

  Annons
  Annons
  X

  Caster Semenya i Berlin-VM.

  Foto: AP Bild 1 av 2
  Foto: AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X