Annons
X
Annons
X

Sydafrika sluter upp bakom Semenya

18-åriga Caster Semenyas stoltaste ögonblick har förvandlats till en förödmjukelse. Efter guldmedaljen på 800 meter i friidrotts-VM kan hon tvingas gå igenom tester som avgör om hon är man eller kvinna. Genast lämnade därmed hennes idrottsprestation sportens värld och tog steget in i politikens.

Foto: AP

Friidrotts-VM

Alla resultat och tävlingsscheman berlin.iaaf.org
Foto: TV4

TV: Bolts 200-lopp

Hur fort – och hur långt?

QUIZ. Minns du de klassiska rekorden? Testa dina kunskaper!

Sydafrika sluter upp bakom sin nya löparstjärna. Från hela det politiska etablissemanget är budskapet unisont: de som ifrågasätter Caster Semanyas könstillhörighet är rasister.

Måltavlan framför andra är det internationella friidrottsförbundet IAAF, sedan det begärt att Caster Semenya ska genomgå fysiska, genetiska och psykologiska tester. Resultatet blir klart tidigast om två veckor.

Annons
X

Sydafrikas styrande parti ANC säger i ett skriftligt uttalande:

– Vi fördömer motiven hos dem som ifrågasätter hennes könstillhörighet på grund av fysik och löpstil. Sådant kan bara syfta till att framställa kvinnor som veka. IAAF borde veta bättre.

Man ska inte bli förvånad över att Sydafrikas mest kontroversiella politiker Julius Malema också levererar några citat. Malema är ledare för ANC:s ungdomsförbund. Han anklagar IAAF-ledningen för att inte vilja se en afrikanska på prispallen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Därför är detta en rasistisk attack på denna vackra kvinna, välbyggd och avslappnad. Man kan se att denna vackra kvinna kommer från detta vackra land i Afrika.

  – Vi har ingen anledning att tvivla på henne och vill inte bli överbevisade om annat. Om hon säger att hon är kvinna så är hon kvinna, säger Malema.

  Kommunistpartiets ungdomsförbund stämmer in:

  – Detta liknar i högsta grad av rasism. Det representerar en mentalitet om att en kvinna ska se ut som den vita rasen.

  Sydafrikas fackliga landsorganisation Cosatu tillägger:

  – Vi förkastar med avsmak dessa försök av dem som vill underminera hennes seger med påhittade och grundlösa utredningar av hennes könstillhörighet.

  De sydafrikanska fotbollsspelarnas förening SA Fotball Players Union lämnar ett eget debattinlägg:

  – Detta visar att de imperialistiska länderna inte har råd att acceptera den talang som kommer från den afrikanska kontinenten. Vi får inte låta oss utnyttjas av länder som Australien, som har en rasistisk dagordning riktad mot Sydafrika.

  Fotbollsspelarna utpekar Australien eftersom de anser att Australien uppträtt anti-sydafrikanskt sedan Sydafrika gavs fotbolls-VM 2010.

  Det sydafrikanska friidrottsförbundet och IAAF:s ledning har internt haft ett ”upphetsat och ärligt” meningsutbyte, enligt IAAF:s presschef Nick Davies.

  Leonard Chuene, ledare för det sydafrikanska friidrottsförbundet, levererar sin kritik även offentligt:

  – Det här hade inte hänt en europeisk flicka. Om det vore ett vitt barn hade hon suttit någonstans med en psykolog, men detta är ett afrikanskt barn, säger Leonard Chuene.

  – Folk tror att vi kommer från bushen och lever som djur. Vi tänker inte låta dem förstöra barnen.

  Chuene säger att Semenya känner sig kränkt.

  – Hon är inte annorlunda mot andra barn. Hon är människa och reagerar som barn gör. Alla skulle reagera likadant om de förödmjukas så.

  Tvärtemot det politiska etablissemangets argumentation har Caster Semenya dock ständigt ifrågasatts även hemma i Sydafrika. Som liten lekte hon mest med pojkar och var den enda flickan i skolans fotbollslag. En lärare berättar att han ända upp till högstadiet trodde att Caster var en pojke.

  Idrottsledaren Moloko Rapetsoa vid hennes skola Bakwena Secondary School minns hur motståndarlagen vid skolmästerskap gång på gång ifrågasatte henne.

  – De krävde att hennes status skulle kontrolleras. Men varje gång de kom ut från toaletten accepterades hon och tävlingen kunde fortsätta.

  Hennes far Jacob Semenya vädjar via tidningen The Sowetan att hans dotter ska lämnas i fred.

  – Hon är min lilla flicka. Jag uppfostrade henne och har aldrig betvivlat hennes könstillhörighet. Hon är en kvinna och jag kan upprepa det en miljon gånger.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 4
  Foto: AP Bild 2 av 4
  Foto: TV4 Bild 3 av 4
  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X