Annons
X
Annons
X

Swedwatch: Prispress bakom textilbränder

Över 100 människor omkom i den nattliga storbranden i en textilfabrik i Bangladesh. Det är långt ifrån den enda dödliga branden i klädjättarnas textilfabriker. Vår enorma efterfråga på billiga kläder kan pressa fabrikörer att fuska med säkerheten, enligt Swedwatch.

En brandman kämpar mot elden som tog över 100 arbetares liv i en textilfabrik i Bangladesh.
En brandman kämpar mot elden som tog över 100 arbetares liv i en textilfabrik i Bangladesh. Foto: SCANPIX

Runt tusen människor arbetade nattskiftet på den stora fabriken och många dog när de hoppade ut från fönstren i den nio våningar höga byggnaden. Branden tros ha startat på bottenplan på grund av en kortslutning.

När räddningsmanskapet arbetat klart kunde de konstatera att minst 109 människor omkommit.

Fabriken ligger i ett industriområde som heter Ashulia i Narsinghapur, norr om Dhaka, där en halv miljon människor arbetar framför allt i textilfabriker. De levererar billiga varor till kedjor som Walmart och H&M, som dock inte köpt från just denna fabrik.

Annons
X

Det är långt ifrån den enda branden i överbefolkade textilfabriker. Bara för ett par månader sedan, i september, dog även 300 människor i två bränder i textilfabriker i Pakistan, som också levererade kläder till stora internationella kedjor.

Viveka Risberg på Swedwatch, en ideell organisation som granskar att svenska företag lever upp till etiska och miljömässiga riktlinjer, säger att brandsäkerhet brukar vara en viktig del i de inspektioner av fabriker som görs. Men att vänster hand inte alltid har koll på vad den högra sysslar med.

– Arbetsförhållandena har blivit bättre, uppförandekoderna hjälper. Men å andra sidan är det ett enormt tryck på produktionen nu, man pressar priser, ledtider, vill ha snabbare och billigare hela tiden. Det oerhörda trycket kan vara en bidragande orsak, säger hon till SvD.

– Den enorma efterfågan är för stor för den kapacitet som finns för att leverera kläder med säkrade arbetsvillkor och schyssta fabriker.

Viveka Risberg pekar även på att Bangladesh är ett land med ”dålig infrastruktur, elförsörjning och elkablar som hänger i trasselbon som i alla fattigare länder”.

– Köpare gör kanske sitt bästa för att inspektera brandskyddet. Men så är det säkert så att fabrikörer ändå försöker trycka in så mycket folk som möjligt och fuska med säkerheten och tar risker för att de har så stora beställningar på så kort tid och till ett så pass billigt pris. Är det mycket folk och dålig infrastruktur så finns det ju risker, säger hon.

– Och det är ju arbetarna som betalar priset.

Viveka Risberg tycker inte att vi ska sluta handla kläder. Textilprodukter står för hela 80 procent av Bangladesh exportintäkter. I stället måste företagen, vi konsumenter och våra regeringar ställa krav på regeringen i Bangladesh att göra mer åt exempelvis den farliga och osäkra elförsörjningen.

– Dessutom kan vi som konsumenter bidra till att förtydliga för klädmärkena att vi vill betala vad det kostar för kläder som produceras under säkra arbetsvillkor. Man får markera på olika sätt, prata med personalen när man handlar i butik och mejla till företagen.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

En brandman kämpar mot elden som tog över 100 arbetares liv i en textilfabrik i Bangladesh.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X