Annons
X
Annons
X

Sweden Rock bokar minst kvinnor

Många män och få kvinnor på festivalscenerna i sommar, åtminstone när det kommer till hårdrock. Men det finns sätt att boka mer jämställt, enligt föreningen Jämställd festival.

Av TT

Mansdominansen är fortsatt hög på Sveriges musikfestivaler. Det visar en undersökning som den ideella och partipolitiskt obundna föreningen Jämställd festival har gjort inför sommarens festivalsäsong.

Hela 70 procent av bokningarna på de tio största festivalerna i Sverige är mansdominerade och allra sämst på att boka jämställt var Sweden Rock Festival – av de band och artister som uppträdde på festivalen, som arrangerades förra helgen, var 96 procent mansdominerade.

Jämställd festival diskuterar förutsättningarna med festivalarrangörerna varje år – och ger råd.

Annons
X

– Vi märker att de som sätter upp mål lyckas bättre. Se bara på Popaganda, som från början var väldigt mansdominerat, men bestämde sig för att jobba aktivt med frågan, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Även Summerburst, Emmabodafestivalen och Getaway Rock har övervägande andel män på scenen i sommar. Flest kvinnor i utbudet har Urkult med 59 procent kvinnliga band och artister.

Då alla festivalers program inte är helt klara är siffrorna än så länge bara preliminära. De slutgiltiga resultaten redovisas av Jämställd festival i slutet på sommaren.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X