Annons

Swedbankchefen slår ifrån sig

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till jätteskandalen i Danske Bank, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen slår ifrån sig. Budskapet är detsamma som tidigare.

– Jag känner mig lugn med hur vi jobbar med de här frågorna.

Under strecket
Ola Westerberg / TT
Publicerad

Skatterevisorn Sergej Magnitskij kom ryska storförskingrare på spåren, greps och dog under mystiska omständigheter 2009. Arkivbild.

Foto: Misha Japaridze/AP/TT

Danske Banks vd Thomas F Borgen fick i höstas avgå på grund av penningtvättskandalen. Arkivbild.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AP/TT

Skattemiljarder från den amerikanske affärsmannen Bill Browders fond Hermitage ska i stället ha hamnat i fickorna på kriminella och statstjänstemän, som sedan tvättade pengar genom Baltikum. Arkivbild.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presenterar i onsdagens program, tyder på att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank. I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktioner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank, samt uppgifter om kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien – bolag som saknar telefonnummer och kontaktuppgifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet.

Swedbankkunder har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress, enligt dokumenten. Det finns också ett tusental Swedbankkunder med konton i Baltikum – men som är registrerade utomlands, inte minst i slutna skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamheter.

Annons
Annons
Annons