Annons
X
Annons
X

Swedbanks vd sparkas – får fallskärm på 20 miljoner

Swedbanks vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan, efter beslut från styrelsen. Birgitte Bonnesen, chef för Svensk bankverksamhet tillträder som tillförordnad vd.

Turbulensen i Swedbank
Swedbanks vd Michael Wolf avgår omedelbart.

Swedbanks vd Michael Wolf avgår omedelbart. Foto: Anders Ahlgren

Swedbanks vd Michael Wolf avgår med omedelbar verkan. Enligt ett pressmeddelande har styrelsen tagit initiativet till förändringen.

Birgitte Bonnesen har utsetts till tillförordnad vd. Hon kvarstår även som chef för Svensk bankverksamhet. Bonnesen sitter sedan 2014 i bankens koncernledning och har arbetat på banken sedan 1987.

"Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt kunna presentera en ny vd", skriver banken.

Annons
X

"Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att idag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå", säger Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, enligt pressmeddelandet.

I enlighet med sitt avtal kommer Michael Wolf kommer att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader.

Det ger en fallskärm på cirka 20 miljoner kronor, räknat från Michael Wolfs nuvarande årslön på 13 miljoner kronor. Avräkning på lön och avgångsvederlag sker om Michael Wolf erhåller nytt arbete.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Både Michael Wolf och ordförande Anders Sundström har tidigare hamnat i blåsväder för sin hantering av toppcheferna Göran Bronners och Magnus Gagner-Geebers fastighetsaffärer.

  Michael Wolf hamnade nyligen på nionde plats när ansedda Harvard Business Review utsåg världens 100 bästa vd:ar.

  Swedbank kommer att lämna mer information vid en presskonferens klockan 10 i dag.

  Annons

  Swedbanks vd Michael Wolf avgår omedelbart.

  Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X