Annons
X
Annons
X

Swedbanks ordförande talar ut om krisen

Kunderna är kvar och allt tal om likviditetskris är tomma spekulationer. Det är Swedbanks ordförande Carl Eric Stålbergs budskap till marknaden i en morgonintervju med SvD Näringsliv. Men i vår blir det sannolikt vd-byte på banken.

Carl Eric Stålberg, ordförande Swedbank.
Carl Eric Stålberg, ordförande Swedbank. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

CARL ERIC STÅLBERG: ”VI BORDE HA AGERAT TIDIGARE”

Det är en pressad Carl Eric Stålberg som svarar på frågor. Men det är också en irriterad och frustrerad ordförande som ger sin bild av läget.

–Jag tycker det är farligt när man börjar spekulera i en kundflykt som faktiskt inte existerar. Bara i förrgår öppnades 1600 nya konton netto i banken. Och i september i år har fler nya konton öppnats jämfört med september förra året.

De senaste dagarna har spekulationerna kring Swedbank ökat till stormstyrka. Det har talats om att banken närmar sig en akut likviditetskris, det vill säga att man inte kan hantera den dagliga upplåningen. Det har funnits uppgifter om att Riksgäldens ovanliga aktion för en vecka sedan att emittera nya statsskuldväxlar för totalt 150 miljarder kronor i själva verket var ett fördolt sätt att rädda Swedbank.

Annons
X

– Allt det där är helt fel, säger Carl Eric Stålberg.

– Vi har absolut ingen likviditetskris i banken. Swedbank har idag en mycket tillfredsställande likviditet. Sedan är det så att alla banker i dag har svårt att låna pengar långsiktigt på grund av finansoron. Men vi jobbar med kortsiktig upplåning.

Swedbanks aktie är ner 65 procent sedan februari 2007. Den har fallit 30 procent sedan augusti. Ni verkar ha tappat aktiemarknadens förtroende.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den tråkiga kursutvecklingen i Swedbank är i första hand ett uttryck för den finansiella oron. Sedan är vi något mer drabbade än andra på grund av vår exponering mot Baltikum. Vi anser också att Swedbank är utsatt för en massiv blankning, att investerare spekulerar i en nedgång som trycker ner kursen.

  Är du för ett förbud mot blankning?

  – Ja såsom läget har utvecklats nu anser vi att ett tillfälligt förbud fram till årsskiftet mot blankning i finansiella bolag vore på sin plats. Många andra länder har ju redan infört det.

  Har ledningen något ansvar för kursutvecklingen?

  – Jag har fullt förtroende för Jan Lidén och hans sätt att sköta banken. Swedbanks starka resultat i halvårsrapporten är bra kvitto på hans insats. Sedan är det ju så att Jan Lidén har en pensionsavtal som gör att han har rätt att gå i pension i april nästa år när han fyller 60.

  Kommer han göra det?

  – Det har vi inte kommunicerat. Men styrelsen är mycket väl medveten om att det här avtalet finns och vi har frågan under lupp.

  Har en vd-rekrytering inletts?

  –Det vill jag inte kommentera.

  Det talas mycket om er verksamhet i Baltikum. Ni räknar med kreditförluster på 1,2 procent där nästa år. Den samlade analytikerkåren tror på dubbelt så höga kreditförluster, 2,4 procent. Är det inte märkligt med så stor diskrepans?

  – Jo, vi har noterat skillnaden. Men vi kan bara konstatera vi har haft rätt hittills i våra prognoser kring kreditförsluter. Och vi står fast vid vår bedömning. Vi följer utvecklingen i Baltikum mycket noga och är inte särskilt oroliga även om det kommer ske i inbromsning i ekonomin där. Och även om det blir ökade kreditförluster kommer vi fortfarande att göra vinster i Baltikum. Första halvåret i år tjänade vi 2,5 miljarder kronor före skatt i Baltikum.

  Ni har en exponering mot Lehman Brothers, som nyligen kraschade, på 9 miljarder kronor. Era fordringar är så kallade säkra fordringar. Innebär det att de är 100 procent säkra?

  – Ja, det är vår bedömning. Jag vill samtidigt påpeka att vår relation med Lehman Brothers inte är något nytt samarbete. Vi har jobbat ihop sedan tidigt 1990-tal.

  Det varit extremt mycket skiverier kring Swedbank den senaste tiden. Finns det skäl till självkritik i det här läget när det gäller hur ni har hanterat krisen?

  – Det är möjligt att vi skulle ha bemött påståendena tidigare. När sådan här ryktesspridning bara fortsätter och fortsätter så finns det en risk för att det blir självuppfyllande.

  Planerar ni några åtgärder i närtid för att lugna aktieägare och kunder?

  – Vi får väl se. Vi har ett ordinarie styrelsemöte senare i dag. Allmänna frågor hur vi ska hantera den uppkomna situationen kommer säkert att diskuteras då.

  I USA har investmentbanker gått omkull, bolåneinstitut har förstatligats och ytterligare andra investmentbanker har köpts upp. Har du förståelse för att oron sprider sig till Sverige?

  – Det klart att när sådant här händer så känner sig många bankkunder oroliga. Löpsedlar och nyhetsförmedlingen kretsar mycket kring detta. Men jag hoppas samtidigt att kunderna i de svenska bankerna tar till sig beskedet från Riksbanken och Finansinspektionen att svenskar banker är stabila och trygga. Jag har 20 års erfarenhet och varit med om en bankkris tidigare. Jag vet att efter regn kommer sol även om det tar en tid.

  Annons
  Annons
  X

  Carl Eric Stålberg, ordförande Swedbank.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X