Annons
X
Annons
X

Swedbanks ekonomer skriver ner tillväxten

Swedbanks ekonomer skriver ner tillväxtutsikterna de kommande åren. Nu bedöms den globala ekonomin växa med 3,0 procent 2012 och med 3,1 procent 2013.

Det kan jämföras med den tidigare prognosen i april då Swedbank räknade med en tillväxt på 3,1 procent i år och 3,4 procent nästa år.

”Den viktigaste risken är krisen i eurozonen där den politiska processen avgör, men även hotet om en kraftfull finanspolitisk åtstramning i USA efter årsskiftet och en hårdlandning i Kina oroar”, skriver Swedbank.

Den svenska BNP-tillväxten steg under årets första del men Swedbank spår att tillväxttakten kommer att avta under kommande halvår till följd av den globala konjunkturavmattningen. Swedbank reviderade upp tillväxtprognosen för 2012 som helhet till 1,8 procent från tidigare 0,5 procent.

Annons
X

2013 förutses BNP-tillväxten ligga på 1,6 procent och 2014 på 2,4 procent. Men arbetslösheten väntas trots ökningen ligga på en fortsatt hög nivå, 7,6 procent, till följd av den snabba ökningen av arbetskraften.

– Kombinationen av stark krona och svagare exportefterfrågan är ovanlig, och skapar problem för svenska exportföretag, vilket riskerar hålla uppe arbetslösheten, säger Magnus Alvesson, prognoschef på Swedbank i ett pressmeddelande.

Läs hela analysen här.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X