Annons
X
Annons
X

"Swedbankkrisen skadar alla ledare i näringslivet"

Krisen som skakar Swedbank är illa för banken. Men ännu värre är att den också kan skada förtroendet för ledare i hela näringslivet, enligt Eva Ossiansson, varumärkesdoktorn vid Handelshögskolan i Göteborg.

Turbulensen i Swedbank
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, på gårdagens presskonferens, med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger.

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, på gårdagens presskonferens, med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Turbulensen i Swedbank skadar förstås banken, som är beroende av kundernas och allmänhetens förtroende. Men det kan blåsa över, hur snabbt det går beror på hur banken och dess ledning nu hanterar krisen. Hela bankhärvan kan få betydligt allvarligare konsekvenser för hela näringslivet och offentliga organisationer, förklarar Eva Ossiansson.

– Förtroendet till höga chefer generellt får sig en törn. De är i allmänhet välbetalda, och det skapar klyftor till ledarskapet. Den här biten är det allvarligaste i det här – vem kan man nu lita på, säger hon.

Hon tror att krisen spiller över på alla ledare.

Annons
X

– Alltför många gånger har vi sett chefer som betett sig illa, till exempel varit på krogar och festat för mycket, säger hon.

För just en bank är det förstås särskilt illa att ledare figurerar i brottsutredningar, och där alla fakta inte läggs på bordet på en gång.

– Vi lämnar ju våra medel åt banken att förvalta dem. De som ska göra det får absolut inte vara ens i närheten av brottsmisstankar.

Fast bankkunder är ett ganska tålmodigt släkte, har det visat sig.

– Jag tror inte att alla kunderna tar ut sina pengar nu. Historiskt så har vi inte varit villiga att byta bank. Men det har ändrats på senare år, när det kommit fler nischbanker.

Eva Ossiansson tror dock att banken drabbas hårdast internt.

– Inom ramen för den egna verksamheten är det viktigt att kunna attrahera medarbetare. Där tror jag att den största skadan ligger, säger hon.

För kunderna kan hela härvan framstå som rätt rörig, med olika motiveringar till varför vd:n fick sparken och total tystnad som motiveras av juridiska regler.

– Men egentligen, det spelar ingen roll vilka teknikaliteter som råder, eller vad som skett bakom kulisserna. Det viktiga är hur folk uppfattar det som sker, säger Eva Ossiansson.

Annons

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, på gårdagens presskonferens, med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X