Annons
X
Annons
X

Swedbankchefens recept: Förenkla till varje pris

Förenkla, förenkla, förenkla. Det krävs för att få nöjdare kunder. Det säger Birgitte Bonnesen, som pekas ut som Swedbanks nya vd. Samtidigt flaggar hon för att FI:s pågående granskning av banken kan dröja till hösten – och att den kan leda till en straffavgift.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Swedbanks tf vd Birgitte Bonnesen kan få ta bort tf i sin titel. Foto: Lars Pehrson

Hon är en trogen Swedbankmedarbetare med snart 30 år i banken, senast som Sverigechef. Nu pekar allt mer på att 59-åriga danskan Birgitte Bonnesen tar över som vd för Swedbank.

När finanschefen Göran Bronner i början av veckan aviserade sin plötsliga avgång och beslutade sig för att inte kandidera som vd var det lätt att tolka beskedet som att han slängde in handduken för att mycket pekade mot Birgitte Bonnesen som ny vd. Andra spekulationer är att FI inte skulle godkänna honom som vd innan myndighetens utredning av banken är klar.

– Det är många internt i banken som vill att Birgitte ska bli vd, sa han då till SvD Näringsliv.

Annons
X

Sedan vd Michaels Wolf avskedades hastigt i början av februari har hon varit tillförordnad vd. Men Birgitte Bonnesen spelar ner oron inne på banken.

– Jag känner inte att det har varit en fråga om att hantera massa kaos. Men första dagarna efter Michaels avsked var intensiva. Vi skulle nå ut till många både internt och externt, säger hon och tillägger att hennes fokus hela tiden var att försöka fortsätta som vanligt.

– Men vi har sett till i koncernledningen att träffas lite oftare, vi har suttit ner och pratat. Till exempel om vi hör något som dyker upp i verksamheten, som frågor från medarbetare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad är största utmaningarna för Swedbank nu?

  – Vi har en fantastiskt fin lönsamhet och är väldigt välkapitaliserade. Och en av de starkaste bankerna i Europa. Vårt fokus är att få upp kundnöjdheten. Det handlar om bättre digitala lösningar och att bli mer tillgängliga.

  Ordförande Anders Sundström har uttryckt att just kundnöjdheten var ett skäl till att Wolf fick gå, hur ska du jobba med den?

  – Från maj kommer vi exempelvis vara tillgängliga dygnet runt i telefonbanken. Om du kommer in på ett kontor ska den första du möter kunna lösa dina frågor. En annan del handlar om att förenkla, förenkla, förenkla, säger Birgitte Bonnesen.

  Hög lönsamhet brukar i normala fall inte klinga så väl i kundernas öron. Banker har tvärtom, genom åren fått mycket skäll, inte minst från politiker, på grund av höga marginaler. Swedbanks tillförordnade vd delar inte bilden av att lönsamheten skulle reta kunderna.

  – Jag har ju jobbat för Swedbank fyra år i Baltikum. En sak jag lärde mig där var att lönsamhet och kundnöjdhet inte står i motsats till varandra. Vi behöver den tryggheten att vi är en solid bank, säger hon.

  Under Bonnesens tid i Baltikum, dit hon kom 2011, var ansvaret att ta verksamheten ut ur finanskrisen som slog hårt mot flera av länderna i Öst.

  – Tillsammans lyckades vi på relativt kort tid få upp såväl kundnöjdhet som lönsamhet och det mycket på grund av att vi under tiden skapade ett riktigt bra digitalt erbjudande till våra kunder.

  Swedbank beskrivs nu som en bank i kris. Det pågår två utredningar, dels Ekobrottsmyndigheten som utreder tidigare vd:n Michael Wolfs misstänkta insideraffärer, dels Finansinspektionen som granskar bankens interna kontroll och regelverk. Men Birgitte Bonnesen menar att det inte märks bland de anställda.

  – Vi är väldigt transparenta internt och försöker vara öppna mot medarbetarna. Sedan är det ju så att vi inte vet så mycket om det här kring Micke och vad som egentligen hände där. Vi behöver inte veta det heller, säger hon och tillägger att FI:s utredning är i ett tidigt stadium.

  Vad kan FI:s utredning få för konsekvenser?

  – Det skulle kunna bli en straffavgift men det beror på vad de finner. Vi har sagt att det finns vissa dokumentationsbrister.

  Du tror inte den kommer före stämman i april?

  – Nej det skulle förvåna oss, vi ska vara glada om det kommer före hösten.

  Anders Sundström blir allt mer ifrågasatt, men Birgitte Bonnesen kan inte avgöra om han blir kvar som ordförande efter stämman.

  – Det är ju upp till ägarna. Jag kan bara säga att den tid som jag har suttit har min kontakt med Anders fungerat jättebra.

  Amorteringskravet börjar gälla snart, hur ser du på det?

  – Jag tycker det är bra. Vi har redan infört amorteringskrav i banken, jag tycker det är bra och viktigt. Vi har bra samtal med kunder om vad skulden kommer innebära och vad man kommer ha råd med – även med betydligt högre räntor.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons

  Swedbanks tf vd Birgitte Bonnesen kan få ta bort tf i sin titel.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X