Annons
X
Annons
X

Swedbankägare vägrar backa upp Sundström

AMF och Första AP-fonden, storägare i Swedbank, vägrar uttala sitt förtroende för Swedbanks styrelse. Storägarna riktar också kritik mot bolagets valberedning med Folksam och Sparbanksgruppen i spetsen.

– Vi är förvånade över att de inte har kontaktat oss, säger Ossian Ekdahl, Första AP-fonden.

(uppdaterad)
Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Styrelseordförande Anders Sundström vid en av Swedbanks presskonferenser tidigare i år. Foto: Marcus Ericsson/TT

Chefsrullningen i Swedbank väcker starka känslor. På måndagen meddelade finanschefen Göran Bronner att han hoppar av. Det är tredje toppchefen på mindre än fyra månader som lämnar banken. Tidigare har vd Michael Wolf och affärsområdeschefen Magnus Gagner-Geber fått gå. Samtidigt har bankens ordförande Anders Sundström beskyllts för att mörka hanteringen av sparkade vd:n Michael Wolf.

Pensionsjätten AMF är bankens fjärde största ägare. Man äger aktier för över 8 miljarder kronor i banken. Nu börjar AMF tappa tålamodet.

– Ingen kan vara nöjd när tre personer i bankens absoluta topp lämnar banken på kort tid. Det är unikt och indikerar att något inte står rätt till. Att Swedbank ständigt figurerar i medier på detta sätt är varken bra för personalen eller varumärket, säger Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef och vice vd på AMF till SvD Näringsliv.

Annons
X

Det har gått så långt att AMF på en direkt fråga vägrar svara på om man i dag har förtroende för Anders Sundström och övriga styrelsen.

– Hur vi ställer oss i förtroendefrågan, återkommer vi med, till stämman, säger Peder Hasslev.

Vad tycker ni om styrelsens agerande hittills?

– En bra styrelse agerar på ett förutsägbart och transparent sätt. Inte minst avseende tillsättandet och avskedandet av vd. I Swedbanks fall finns uppenbara möjligheter till förbättring, säger han.

Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef och vice vd på AMF. Foto: Petter Karlberg

I Swedbanks valberedning sitter bankens största aktieägare. Det är Folksam, Sparbanksgruppen och Alecta. De lade fram sitt förslag till ny styrelse den 4 februari, alltså bara några dagar innan det blev känt att styrelsen med Anders Sundström i spetsen tog beslutet att sparka bankens vd Michael Wolf på dagen.

Hanteringen av vd-frågan har sedan kritiserats hårt från aktieägarhåll och inte minst i medier, och krav på att Sundström ska bytas ut har förts fram från flera håll. Måndagens besked att även Göran Bronner slutar har spätt på den kritiken.

De senaste turerna har dock inte fått valberedningen att ändra sitt förslag till styrelse. Nomineringen av Anders Sundström som ordförande står fast, meddelades på måndagen.

Men valberedningen har inte förankrat sitt ställningstagande för Sundström bland storägare utanför valberedningen. Det får man nu kritik för.

– Vi tycker att valberedningen har agerat märkligt. När en sådan här situation uppstår borde de tagit kontakt med ett antal stora ägare utanför valberedning för att stämma av. Det har man inte gjort, konstaterar Ossian Ekdahl, ägaransvarig på Första AP-fonden.

Det finns även en påtaglig irritation över uttalanden från Folksams ägaransvarige, Carina Lundberg Markow. Hon uttalade sig på måndagen angående vd-rekryteringen i Swedbank och talade då om en kvalitetsäkrad process med bland annat en ordentlig kravprofil.

Har ni tagit del av kravprofilen för vd som Carina Lundberg Markow talat om?

– Nej. Den känner vi inte till. Om styrelsen sköter sina uppgifter på rätt sätt så är kravprofilen inte en fråga för ägarna, säger Peder Hasslev.

Första AP-fonden är starkt kritisk till att Anders Sundström inte lagt alla korten på bordet, utan att det ständigt kommer fram ny information om situationen i banken.

– Vi delar AMF:s ståndpunkt när det gäller förtroendefrågan för styrelsen och ordförande Anders Sundström. Vi passar på den frågan i dag och ber att få återkomma till stämman, säger Ossian Ekdahl.

**En ny praxis **på årets Swedbankstämma innebär att mindre aktieägare kan visa sitt missnöje genom att rösta emot den redan ifrågasatta ordföranden Anders Sundström. Det kan bli början på slutet för Anders Sundströms ordförandeskap.

Men redan innan stämman, den 5:e april, är det troligt att Swedbank, valberedningen och andra storägare fortsätter diskussionerna om bolagets framtid och bankens styrelsesammansättning. Ytterligare turer och uttalanden är att vänta.

Även andra institutionella ägare och Aktiespararna säger sig överväga möjligheten att inte rösta på Sundström.

Det är i dagsläget osäkert om motståndet räcker för att avsätta Anders Sundström eftersom ägarna som ingår i valberedningen väntas ha flest röster på stämman. Men det skulle vara en smärtsam misstroendeförklaring mot Anders Sundström som med den nya praxisen om individuell röstning kan få ett stöd från ägarna som är betydligt lägre än resten av ledamöterna i Swedbanks styrelse.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här. kundservice.svd.se
Annons

Styrelseordförande Anders Sundström vid en av Swedbanks presskonferenser tidigare i år.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 2

Peder Hasslev, kapitalförvaltningschef och vice vd på AMF.

Foto: Petter Karlberg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X