Annons
X
Annons
X

Swedbank vill se lag om amortering

Sverige behöver lagstifta om amortering på bostadslån med hög belåningsgrad. Det föreslår Swedbank i ett brev till Finansinspektionen, finansdepartementet och Riksbanken. Enligt Thomas Backteman, kommunikationsdirektör, fungerar inte bankernas egna försök till självreglering i dag.

Foto: SCANPIX

LÄS MER:
”S: Amorteringskrav om styrräntan sänks”

Svenskarna amorterar för lite på sina bolån. Det anser Swedbank som i ett brev till regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen nu föreslår en lagstiftning om amortering av bolån med hög belåningsgrad.

Anledningen enligt banken: minskar inte belåningsgraden så kommer stabiliteten på den svenska bostadsmarknaden äventyras. Banken varnar i brevet för att risken för prisnedgångar på bomarknaden har ökat.

Annons
X

Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman:

– Vi ser i dag en situation där alldeles för få kunder amorterar på sina bolån vilket riskar att leda till att vi får problem med den internationella upplåningen hos svenska banker om cirka 15-20 år. Det innebär att vi inte längre kan låna med fastigheter som säkerhet som vi gör idag utan tvingas låna på vårt eget goda namn.

– Det går redan i dag att göra i det svenska banksystemet med tanke på att vi har ett starkt och stabilt system. Men det kommer att bli en dyrare upplåning vilket kommer att ge högre kostnader för kunderna, säger han.

Men är det inte en väldigt kraftfull åtgärd att kräva lagstiftning?

– Vi har som bank redan idag krav på amortering av höga bolånekostnader. Det innebär samtidigt att vi har förlorat betydande marknadsandelar till andra banker som har haft en annan syn på den risk man tar på sig på marknaden. Vår bedömning är därför att det inte kommer att gå att självreglera fram det här beteendet, säger Thomas Backteman.

LÄS MER:
”Wolf vill ha rabatt på bolån om du amorterar”

LÄS MER:
Ingves: ”Inte bra med ingen amortering alls”

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X