Annons

Swedbank stoppade uttag efter haveri: ”Unik incident”

Polis bevakade uttagsautomater sedan det spridits rykten om att det gick att göra obegränsade uttag av kontanter. Det rör sig om Swedbanks bankautomater och problemen ska ha orsakats av ett datahaveri. Alla uttag med bankkort stoppades tillfälligt, men vid 23-tiden hade felet åtgärdats.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vittnen uppger att de sett långa köer till bankomater i Malmö och Göteborg och att personer tagit ut pengar flera gånger efter rykten om att det ska gå att ta ut obegränsat med pengar även om kontot är tomt.
– Folk länsar bankomater över hela Göteborg, säger en källa inom polisen i Göteborg till Aftonbladet som berättar att polisen blivit nerringda.
I Malmö stod flera av uttagsautomaterna under polisbevakning på kvällen.
– Vi kan bekräfta att vi har varit vid bankomater med anledning av misstänkt bedrägeri. Sedan vet jag inte så mycket mer om det, vi har varit på vissa bankomater. Men det är ingen jag fått bekräftat som varit gripen för något, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral till tidningen.
Enligt Swedbank utlöstes problemen av ett datahaveri tidigare under dagen.
– Vi har haft störningar som beror på ett fel i vårt interna system. I samband med att vi arbetat med och åtgärdat felet under dagen har det uppstått en situation där kunder kunnat ta ut mer pengar än de har på sina konton, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank och tillägger:
– De har fått negativa saldon på sina konton vilket är olyckligt, men de kommer att få betala tillbaka pengarna.

Annons
Annons
Annons