Annons
X
Annons
X

Swedbank faller brant på svajig börs

Stockholmsbörsen har gått svajigt på tisdagshandeln. Men särskilt markant är kursrörelsen i storbanken Swedbank som vid 14-tiden har rasat 7,4 procent i spåren av vd Michael Wolfs aviserade avgång.

Swedbanks vd Michael Wolfs omedelbara avgång chocksänkte bankens aktie på tisdagen.

Swedbanks vd Michael Wolfs omedelbara avgång chocksänkte bankens aktie på tisdagen. Foto: Nora Lorek/TT

Det råder fortsatt tumult i Swedbank-aktien efter tisdagsmorgonens nyhet om att vd Michael Wolf sparkats från banken.

Enligt SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall har Swedbanks koncernledning tidigare varit uppskattad hos investerare. Att Michael Wolf sparkas på dagen uppfattas som en kraftig markering från styrelsen.

– Det har varit negativ uppmärksamhet runt ett Swedbank i media på sistone. Och det är fortsatt negativt att man nu väljer att sparka vd:n för investerare har haft en stor tilltro till ledningen, säger Esbjörn Lundevall.

Annons
X

Swedbank-aktien störtdök med 7,4 procent vid 14-tiden på Stockholmsbörsen. Swedbank var också börsens andra mest omsatta aktie. Även Swedbanks sektorkollega SEB handlade ned 4,5 procent.

– Svenska bankaktier har gått otroligt starkt i år i förhållande till europeiska och amerikanska banker. Att bankaktierna har klarat sig märkvärdigt bra i Sverige har kanske bidragit till en extra släng av sleven nu när det kommer en negativ nyhet, säger Esbjörn Lundevall.

Generellt lider bankerna av den låga räntenivån, som spås hålla i sig. På torsdag kommer ett nytt räntebesked och få bedömare tror på en räntehöjning – tvärt om. Det som räddade resultatet för 2015 var till stor del ett positivt provisionsnetto, det vill säga avgifter för fonder, betaltransaktioner och liknande. Men i år har börsen fallit kraftigt vilket troligtvis kommer att påverka provisionsnettot negativt framöver.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Intäktsnettot ser tufft ut och samma sak regelmässigt. Nivån för den kontracykliska bufferten ska höjas och det finns diskussioner om andra förädringar. Tillsammans gör det att det ser motigt ut för svenska banker, säger Esbjörn Lundevall.

  På tisdagen var Handelsbanken sist ut bland storbankerna att lämna sitt årsbokslut för 2015. Resultatet för fjärde kvartalet nådde inte upp till förväntningarna men däremot lyftes räntenettot samtidigt som styrelsen föreslog en höjd utdelning. Vid 14-tiden ligger Handelsbankens A-aktie bäst till i OMXS30-index och stiger med 2,7 procent.

  Securitas redovisade ett rörelseresultat som bommade analytikernas förväntningar. Aktiemarknaden besvarade med att sänka aktien 5,4 procent.

  Bland andra bolagsrapportörer redovisade Com Hem ett resultat i linje med förväntningarna och en höjd utdelning på 50 procent. Aktien handlas upp med 0,7 procent.

  Eniros aktie pressades ned med mer än 15 procent efter att bolagets fjärde kvartalsrapport uppvisade minskade intäkter och lägre rörelseresultat jämfört med föregående år.

  Även Rejlers dök 9 procent efter ett 70-procentigt sämre rörelseresultat än väntat.

  Annons
  Annons
  X

  Swedbanks vd Michael Wolfs omedelbara avgång chocksänkte bankens aktie på tisdagen.

  Foto: Nora Lorek/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X