Annons
X
Annons
X

Swedbank-kunder upprörda över extra räntedagar

Swedbanks bolånekunder kan ha dränerats på cirka 150 miljoner kronor årligen genom trixet med extra räntedagar. Men från Swedbank kommer nu beskedet att kunderna inte kan räkna med att få räntepengar tillbaka.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Trixet med fem eller sex extra räntedagar varje år för Swedbank-kunder har dragit in enorma belopp. Enligt Swedbanks institut för privatekonomi väljer över 70 procent av kunderna de lån med tremånadersränta som i första hand berörs. När den totala bolånestocken hos Swedbank nu närmar sig 800 miljarder kronor enbart i Sverige, innebär det att över 500 miljarder kronor kan vara exponerade för Swedbanks modell att ta betalt för extra räntedagar.

Klart är att det osynliga påslaget motsvarar tre punkter vid en genomsnittlig nominell tremånadersränta om 2,00 procent, något som di.se avslöjade på tisdagen. Enligt SvD Näringslivs beräkningar är effekten att låntagarnas räntenota saltas med totalt över 150 miljoner kronor när räntan osynligt stiger till cirka 2,03 procent.

Swedbanks presschef Anna Sundblad bekräftar nu att man har lagt in fem eller sex extra räntedagar utanför ordinarie bankår.

Annons
X

– Det stämmer. Det är en metod som vi tillämpar, säger hon till SvD Näringsliv.

Hon gör dock klart att det inte är aktuellt att betala tillbaka till de hundratusentals kunder som är berörda.

– Ränteberäkningsmetoden är bara en av de faktorer som bestämmer räntan, resonerar man hos Swedbank.

Många skulle säga att ni har en dold räntekostnad som inte syns. Håller du med om det?

– Jag kan förstå att det blir ett resonemang, eftersom det är baserat på en förenklad beskrivning. Men om vi tittar på hur vi prissätter våra lån är det mycket som ingår där, och ränteberäkningsmetoderna är en del som vi tar hänsyn till.

Bolåntagaren Gunnel Eriksson är en av många som nu känner sig lurade av Swedbanks metod. När hon konfronterade sin bank tidigare i sommar med att räntebetalningarna inte stämmer med räntesatsen, fick hon bara en mycket kryptisk förklaring till den saltade notan. Per mejl svarade hennes bank att ”Ränteberäkningsmetod för 3-månaders lån är ACT/360 (actual/360, d.v.s. verkligt antal dagar på året.”

I praktiken innebär det att man i slutänden betalar 1,7 procent mer på grund av extradagar jämfört med om räntedagarna – som brukligt – hade varit exakt lika många som bankåret är långt.

– I mitt tycke är detta en oanständig smygbestraffning av oss kunder, säger Gunnel Eriksson, som nu väljer att säga upp sitt lån som hanterades av Swedbank Hypotek även om hon hade vänt sig till en av landets sparbanker.

Swedbank uppger nu att man vill kontakta Bankföreningen för att få en gemensam standard för bankårets olika almanackor. Men man vill inte lova en förändring av sin egen metod.

– Det kan ju hända att andra banker vill ha vår metod som branschstandard, säger Anna Sundblad.

Du menar att fler banker känner sig lockade att som Swedbank lägga in extra räntedagar?

– Vi vet ju inte! Då är det viktigt att få en gemensam branschstandard, något som vi nu ska diskutera med Bankföreningen.

Bankföreningens vd Thomas Östros var under onsdagen inte möjlig att nå. Via sms meddelar dock Bankföreningens talesperson att ”principen för ränteberäkning inte har aktualiserats hos oss. Det finns heller ingen branschöverenskommelse”.

Det råder alltså djungelns lag. På ett 50-årigt lån innebär Swedbanks praxis med 5–6 extra räntedagar årligen att man som lång och trogen kund i slutänden kommer att ha betalt för cirka 260 extra dagar – alltså som om man hade haft lånet i ytterligare trefjärdedels år.

Enligt Swedbank är detta dock redan prissatt vid mötet med kunden, även om det inte syns.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X